19 maj, 2022

Så slutar du att bita på naglarna

Här nedan tipsar vi om en rad olika sätt att bli av med sin ovana att bita på naglarna. Det är dock värt att tänka på att man inte kan tvinga någon att sluta bita på naglarna utan motivationen måste komma inifrån en själv.

Hitta en annan syssla

Då nagelbitning många gånger är ett sätt att hantera stress, rastlöshet, nervositet eller oro är ett sätt att bli av med ovanan att hitta en annan syssla som kan ersätta nagelbitningen. Exempelvis kan du tugga tuggummi, spela gitarr, sticka, klämma på en stressboll, snurra på en fidget spinner, rulla tummarna eller göra något som aktiverar munnen och händerna. Det finns även tuggarmband för både barn och vuxna som man kan bita på istället för på sina naglar och händer.

Korta eller konstgjorda naglar

Det kan också förekomma dig själv genom att vidta en del praktiska åtgärder som att klippa naglarna kort eller gå till en nagelsalong och få konstgjorda akrylnaglar som inte går att bita på. Att få fina naglar och lägga lite pengar på sina händer kan också stoppa dig från att förstöra dina händer och naglar geom att börja pilla med nagelbanden eller sidorna av nageln.

Illasmakande medel

Man kan också applicera illasmakande medel på naglarna. Det som dock talar emot den typen av medel är att medlet lätt sprider sig till mat som man äter med händerna som till exempel smörgåsar och pommes frites vilket leder till att man får en minskad aptit och en del sociala problem.

Terapi

Om man har stora problem med sin nagelbitning och inte kan sluta trots att man försökt flera gånger så kan man gå i terapi. Att använda hypnos för att sätta stopp för nagelbitandet är en väg. Upplever man sig som nervös, orolig eller rastlös generellt kanske det är ett psykiskt problem som ligger till grunden för att man biter på naglarna och då kan vanlig samtalsterapi hjälpa.

Hur börjar man bita på naglarna?

Det är vanligt att barn biter på naglarna när de är oroliga, stressade eller nervösa som ett sätt att lindra den obehagliga känslan. Vissa påstår att barns som sugit på tummen oftare börjar bita på naglarna och att även föräldrar som biter på naglarna kan leda till att barnen tar efter. Detta är dock påståenden och bör tas med en nypa salt.

Dock visar forskning från USA att barn börjar mycket tidigt att bita på naglarna, ibland redan vid 4 års ålder. För barn och ungdomar är det ganska vanligt att bita på naglarna. 30% av barn biter på naglarna och hela 50% av unga vuxna. Att pojkar biter på naglarna är vanligare än att flickor gör det.

Tand och munhälsan påverkas av nagelbitning

Det är inte bra för dina tänder eller för din hälsa i övrigt att bita på naglarna. Nedan följer några anledningar till varför du bör försöka sluta bita på naglarna omgående.

Infektioner och sjukdomar i munnen

Under naglarna finns bakterier som kan infektera eller irritera tandköttet. Det leder till att nagelbitare oftare får tandköttssjukdomar och muninfektioner, som exempelvis gingivit. När bakterier kommer in i din mun så kan det dessutom leda till att du får en dålig andedräkt.

Tänderna förskjuts

Om du ofta trycker på käkbenet när du biter på naglarna kan detta göra att dina tänder rubbas ur sin position eller att de får en avvikande form. I värsta fall kan göra så att hela käken flyttas. Förskjutna tänder går att återställa med tandställning men det är både dyrt och omständigt.

Skadade tänder

Du kan få sprickor eller andra skador på emaljen om du biter på naglarna ofta. Detta kan orsaka smärta och gör din tand mindre motståndskraftig.

Oftare sjuk

Virus, svamp och bakterier finns under dina naglar och på dina fingertoppar. När man biter på naglarna riskerar man att bli sjuk och få influensa eller magsjuka.