Järnbrist är en vanlig åkomma – inte farlig, men den leder lätt till orkeslöshet och brist på energi och är därför värd att åtgärda. Här berättar vi mer om järnbrist – vad det är, hur symtomen ser ut och hur det kan behandlas.
Otillräckligt med hemoglobin
Järnbrist innebär att kroppen har svårt att tillverka hemoglobin, det vill säga det proteing som transporterar syre i kroppen. Det finns många orsaker till järnbrist, det kan handla om blodförlust eller att du inte kan ta upp järn från maten.
Vi behöver alla järn gör att kroppen ska kunna tillverka hemoglobin, proteinet som fångar upp syre och transporterar runt det i kroppen. I normala fall finns reservlager av järn i lever, mjälte och benmärg som behövs vid exempelvis en blödning. Om dessa järnreserver tar slut faller blodvärdet, något som kallas järnbristanemi.
Här är några vanliga orsaker till järnbrist:
-
Rikliga blödningar vid menstruation.
-
Andra blödningar, som exempelvis näsblod
-
Bloddonation.
-
Graviditet,
-
För litet intag av järn, vilket kan bero på vegankost eller anorexi.
-
Olika typer av läkemedel, exempelvis blodförtunnande, smärtstillande eller magsyrehämmande.
-
Minskat upptag av järn i tarmen som kan ha flera orsaker.
-
Olika sjukdomar, exempelvis hjärtsvikt, cancer, reumatism och fetma.
Hur märker man att man har brist på järn? Det finns en rad symptom som trötthet, yrsel, blek hud, huvudvärk, håravfall, torr hud, myrkrypningar i benen, susande öron, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet med mera. Många blir också lättare andfådda vid ansträngning.
Vad kan man göra åt järnbrist?
Det bästa sättet att motverka järnbrist är att äta mat med högt järninnehåll, gärna kombinerat med apelsinjuice eller citrusfrukter som förbättrar järnintaget.
Kött, inälvsmat, blodpudding, ägg, skaldjur, nötter och frön, spenat och baljväxer är exempel på produkter med mycket järn.
Järnbrist kan självklart även behandlar med olika former av tillskott, som fungerar bäst innan eller mellan måltider då upptaget blir som bäst.