Kan man få tandvärk av förkylning?

Många som blir förkylda upplever att de även får problem med tandvärk, framför allt i överkäken. Vissa blir så övertygade om att de har problem med tänderna att de uppsöker en tandläkare, som dock snabbt konstaterar att det inte är något fel på tänderna. Så hur är det egentligen, finns det något samband mellan tandvärk och förkylning?

”Det är viktigt att tänka på att den tandvärk du kan känna när du blir förkyld, som endast uppstår i den övre tandraden och de bakre tänderna där, inte i sig betyder att du har något problem med tänderna”

Svaret är ja. Du kan få ont i tänderna om du är förkyld och förkylningen gör så att viruset sätter sig på bihålorna, som blir inflammerade. Men det är viktigt att tänka på att den tandvärk du då känner, som endast uppstår i den övre tandraden och de bakre tänderna där, inte i sig betyder att du har något problem med tänderna.

Varför får man tandvärk av bihåleinflammation?

Varför får man då ont i tänderna av bihåleinflammation? Det beror på att rötterna till tänderna i den övre tandraden helt enkelt sträcker sig upp mot, och ibland in i, bihålorna. Eftersom rötterna har nerver känner de av när bihålorna sväller, vilket kan orsaka smärtsamma ilningar eller ibland bara en lätt tryckkänsla. En bihåleinflammation kan sitta i ganska länge och går vanligen över av sig själv, men har du haft ont i tio dagar eller mer är det bäst att uppsöka en läkare.

kvinna med tandvärk vid förkylning

Kan förkylning orsaka riktiga problem med tänderna?

I sig själv är det föga troligt att en bihåleinflammation eller en förkylning skulle kunna sprida sig till munhålan, och orsaka en inflammation på tandköttet, så länge du har en bra munhälsa i grunden. Men att vara sjuk innebär alltid en påfrestning på kroppen, så det är inte omöjligt att du drabbas av någon typ av tandproblem när du är sjuk. Om du har ont i tänderna och är osäker på orsaken ska du alltid kontakta en tandläkare. ”Riktig” tandvärk försvinner inte av sig själv, utan har alltid en bakomliggande orsak som kräver någon form av behandling av tandläkare eller tandhygienist.

Vad du kan göra om du får tandvärk av förkylning

Om du är förkyld och känner smärta i tänderna ska du för det första se till att hålla huvudet högt, även när du ska sova. Drick mycket vatten och undvik rökning, eftersom det får slemhinnorna i näsan att svälla och förvärrar symtomen. Om tandvärken sedan inte försvinner när du börjar friskna till ska du alltid kontakta en tandläkare för en undersökning.

 

Tandläkare i moderna lokaler
19 Sep 2019