Ska man använda tandpetare efter maten?

Tandpetare är ett bra komplement

På de flesta restauranger brukar det, förutom kar för salt och peppar, även finns en liten burk med tandpetare att rensa tänderna med efter att man har ätit. Att rensa tänderna med tandpetare efter maten kan vara skönt, särskilt om man ätit något som kilat fast mellan två tänder och inte går att få loss med tungan.

Enligt vissa etikettexperter är det en dödssynd att sitta och peta tänderna öppet runt bordet. Men som lekmän på etikettområdet vågar vi oss ändå på att hävda det är upp till var och en att bedöma. Det skiljer sig förstås åt beroende på vilken typ av restaurang det handlar om och på sällskapet självt. Men om restaurangen ställt ut tandpetare kan man ändå räkna med att det är okej att de används.

”Det är bra att vara medveten om att en tandpetare inte kan ersätta tandtråd eller mellanrumsborste. En rund tandpetare av den typ som finns på restauranger är ofta inte tillräckligt för att rengöra ordentligt mellan tänderna, utan är främst till för att ta bort synliga matrester”

Som tandläkare kan vi försäkra att det är en utmärkt vana att rensa lite mellan tänderna efter att man ätit. Men det är bra att vara medveten om att en tandpetare inte kan ersätta tandtråd eller mellanrumsborste. En rund tandpetare av den typ som finns på restauranger är ofta inte tillräckligt för att rengöra ordentligt mellan tänderna, utan är främst till för att ta bort synliga matrester.

kvinna med tandpetare

Det är dock alltid bra att få bort matrester ur munnen så snart som möjligt efter en måltid, eftersom kvarbliven mat i munnen blir till en festmåltid för bakterier, som förvandlar sockret i maten till syra och angriper tänderna. Mat som får sitta kvar mellan tänderna blir gradvis hårdare och bildar till en början plack, och i ett senare skede tandsten.

Tandsticka kan fungera lika bra som tandtråd

En annan typ av tandpetare, som man inte ofta ser på restauranger, är tandstickan, som är speciellt framtagen för att göra rent med mellan tänderna Till skillnad från en vanlig rund tandpetare är tandstickan trekantig, vilket gör att den passar bättre mellan tänderna. När man rengör med en tandsticka för man in tandstickan med basen mot tandköttet tills det tar stopp, och därefter drar man den försiktigt fram och tillbaka.

Tandstickor finns i olika storlekar, så det är lätt att hitta en storlek som passar bra mellan de egna tänderna. Det kan vara en god idé att ha med egna tandstickor i fickan om man ofta har problem med att mat fastnar mellan tänderna. Har man glest mellan tänderna är tandstickor ofta ett bra alternativ till tandtråd.

Gör det till en vana att peta tänderna efter maten

Att få ordentligt rent mellan tänderna är lika viktigt som att borsta dem. Varje dag måste matrester avlägsnas från mellanrummen mellan tänderna. Låter du maten sitta kvar bildas plack på bara något dygn. Tandtråd, mellanrumsborste eller tandstickor är det bästa sättet att få rent, men att använda tandpetare efter maten är ett utmärkt första steg. Gör därför tandpetandet till en vana, och är du rädd att verka ohövlig, ta en tandpetare och gå iväg från bordet en stund. Dina tänder är värda det!

Relaterade artiklar

Avgiftsfri tandvård upp till 23 år

Tips för en bättre munhygien

Fakta om tandtråd

 

Tandläkare i moderna lokaler
28 Apr 2019