Tandsmycken | Detta bör du tänka på

Tandsmycken har varit populära ett tag och det kommer de säkert att fortsätta vara. Tandsmycken sätter lite bling på tänderna och gör kanske leende mer intressant. Det finns många olika typer av tandsmycken men vanligen rör det sig om en väldigt liten bit guld eller ädelsten i form av ett hjärta, en stjärna eller liknande.

”Det viktigaste att tänka på när det gäller tandsmycken är att de faktiskt sitter där dygnet runt och syns varje gång du öppnar munnen. Se till att välja ett tandsmycke du trivs med att bära i alla typer av sammanhang, från umgänget med kompisarna till arbetsintervjun”

Ett tandsmycke kan vara ett alternativ till piercing. Att sätta fast ett tandsmycke gör dock inte ont, och det går alltid att ta bort ett tandsmycke utan att tänderna påverkas, till skillnad från att ta bort en piercing som alltid kommer att lämna efter sig ett märke i huden. Det viktigaste att tänka på när det gäller tandsmycken är att de faktiskt sitter där dygnet runt och syns varje gång du öppnar munnen. Se till att välja ett tandsmycke du trivs med att bära i alla typer av sammanhang, från umgänget med kompisarna till arbetsintervjun.

Försök inte limma fast ett tandsmycke själv

Ska du sätta fast eller ta bort ett tandsmycke, gå alltid till en tandläkare. Vi kan hjälpa dig att se till att det sker på ett korrekt sätt och med rätt typ av lim. När vi sätter fast ett tandsmycke börjar vi alltid med att slipa lite på tandytan och sedan pensla på en mycket mild syra som gör att smycket fäster bättre. Därefter limmar vi fast tandsmycket. Det gör inte ont och det går mycket fort. Om tandsmycket är fastsatt på ett korrekt sätt kommer det att sitta till dess att du vill ta bort det. Då kommer du in till oss så hjälper vid dig att ta bort smycket under säkra former. Också detta är en snabb och smärtfri process.

kvinna med tandsmycken

Vi har sett exempel på bloggare som uppmanat sina följare att själva sätta fast tandsmycken med hjälp av till exempel nagellim. Gör inte detta! För det första har nagellim ingenting i munnen att göra, och för det andra kan ett smycke som satts fast själv hemma lossna och fara ner i halsen, vilket kan vara farligt. Det går fort att sätta fast ett smycke hos oss och det kostar inte mycket. Dessutom får du ett smycke som sitter säkert.

Vi hjälper dig med tandsmycket

Tandsmycken går att hitta på nätet eller i smyckesbutiker. När du hittat ett smycke du tycker om, kontakta oss, din tandläkare i Stockholm, så hjälper vi dig att sätta fast det. Om du sätter ett smycke på tanden för första gången så kommer det att kännas lite ovant i början, men du vänjer dig snabbt. Skulle du tröttna på smycket går det lätt att ta bort, och det kommer inte att lämna några märken på dina tänder.

Andra artiklar

Så påverkar småätandet dina tänder

Ta bort tandsten själv - fungerar det?

Tandskador hos barn

Stor brist på tandläkare i landet

 

Tandläkare i moderna lokaler
5 May 2019