26 april, 2018

Tandvårdsbidraget höjs

Det allmänna tandvårdsbidraget fördubblades den 15 april i år. En välkommen höjning som är tänkt att få fler människor att gå till tandläkaren för rutinmässiga undersökningar. Samtidigt höjs allt fler röster för att tandvården ska bli än mer subventionerad. Som tandläkare kan vi inte annat än att hålla med. Det måste bli ännu billigare att gå till tandläkaren för de som inte har råd, vi tänker framför allt på pensionärer, låginkomsttagare och studerande. Men det här ett viktigt steg på vägen.

”Att regelbundet gå och få sina tänder undersökta fungerar som en morot att sköta om tänderna. Dessutom ökar så klart chansen att tandläkaren upptäcker problem med till exempel karies”

Alla människor har behov av regelbundna undersökningar av sina tänder. Hur mycket behandling och åtgärdande av tänderna man sedan behöver är en fråga om hur väl man sköter sina tänder, men oddsen ser alltid bättre ut för den som har gjort uppföljningar årligen. Att regelbundet gå och få sina tänder undersökta fungerar som en morot att sköta om tänderna. Dessutom ökar så klart chansen att tandläkaren upptäcker problem med till exempel karies innan det har gått så lång tid att det blir ett verkligt problem.

Så här fungerar det allmänna tandvårdsbidraget

Tyvärr är det inte alla svenskar som känner till att vi ens har ett tandvårdsbidrag. De flesta blir varse om att det finns någon form av subventionering när de ska betala sitt besök, men det känns ibland ganska godtyckligt vad priset blir. Det beror på hur ofta man går till tandläkaren. Det allmänna tandvårdsstödet är ett årligt bidrag som kan användas till all typ av tandvård. Det förnyas den 1 juli varje år. Man kan välja att använda sitt tandvårdsbidrag direkt, eller spara det till nästa år. Väntar man till den 1 juli året därpå har man alltså två bidrag, dvs den dubbla summan att köpa tandvård för. Därför blir det alltid billigare att gå till tandläkaren om du inte har gjort det på ett par år, än om du går varje år.

Hur mycket pengar får man?

Sedan 15 april i år har tandvårdsbidraget höjts. Har du inte använt ditt tandvårdsbidrag från förra året har det höjts retroaktivt. Dock betalas inte ditt nya bidrag ut förrän den 1 juli i år. Så vill du utnyttja två bidrag på en gång måste du vänta till efter 1 juli.

Summorna som gäller nu är: Mellan 23 och 29 års ålder är det årliga stödet på 600:-. Mellan 30 och 64 års ålder är bidraget på 300:- per år och från det år man fyller 65 är det återigen 600:- per år. Nästa år höjs även åldersgränsen för avgiftsfri tandvård till 23 år, idag ligger den på 22 år.

Vad räcker tandvårdsbidraget till?

Har du inte besökt tandläkaren på länge är det hög tid att du gör det nu. Med det höjda bidraget har du råd med en undersökning oavsett hur gammal du är. Har du inte gått till tandläk