28 maj, 2018

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Eltandborste eller vanlig tandborste

Du har säkerligen sett olika reklamfilmer på tv där ett bländvitt leende utlovas nästan direkt om du investerar i en eltandborste. Frågan är om detta stämmer? Till viss del så gör det faktiskt det, men det man ofta glömmer bort att nämna är att du kan få ett precis lika vitt leende och lika friska, fräscha tänder genom att använda dig av en vanlig tandborste. Det handlar nämligen till största del om teknik. Med en korrekt borstteknik så klarar man sig gott även med en vanlig tandborste. Vi visar snabbt hur du ska borsta:

  1. Använd ungefär två centimeter tandkräm – med fluor – och pressa ut denna på din tandborste. Blöt med vatten. Tandborsten ska vara mjuk och ha så litet huvud som möjligt för att du ska kunna komma åt även längst in i munnen.
  2. Börja borsta. Tryck inte för hårt, men ha heller inte ett för mjäkigt tryck. Det ska kännas lagom. Försök att gunga tandborsten uppifrån och ned på varje tand – försiktigt mot tandköttet. Borsten ska ligga lite snett. Två minuter är en bra tid att förhålla dig till och två gånger om dagen räcker.
  3. Tänk på att… Du ska undvika att dricka vatten både innan och direkt efter du borstat dina tänder. Det kan ta bort den effekt som fluor har. Vänta en stund med att dricka.

En annan teknik för en eltandborste

Eltandborsten då – om man nu kan borsta lika bra med en vanlig så är väl en sådan att anse som en onödig investering? Inte nödvändigtvis. Man ska veta att en eltandborste även den är väldigt bra – förutsatt att man använder sig av rätt teknik.

Fördelen med en eltandborste är att den dels kommer åt mer på djupet och att den, av förklarliga skäl, medför en viss bekvämlighet i vardagen. Det bästa med en eltandborste är att den tar bort plack på ett bättre sätt – och med mindre ansträngning – än vad en vanlig tandborste gör. Speciellt om du använder ett litet, roterande huvud.

Så här ska du använda din eltandborste för bästa effekt och resultat:

  • Lägg på tandkräm: Samma mängd tandkräm ska användas. I och med att borsthuvudet är mindre så kan du med fördel dela upp doseringen i två omgångar – en för över- och en för underkäken.

  • Borsta: Att borsta med en eltandborste innebär att du låter den göra jobbet. Du för din till varje enskild tand och ger den tillåtelse att följa tandens form. Du behöver inte trycka, pressa eller gnugga någonting – tandborsten sköter jobbet. Stressa inte och förhåll dig till s