25 september, 2018

Ta bort tandsten själv – fungerar det?

Rensa tandsten på egen hand?

På senare tid har det dykt upp gör-det-själv-kit för att på egen hand ta bort tandsten. Dessa kit säljs på nätet och utlovar ”säkert, enkelt och snabbt” avlägsnande av tandsten. De verktyg som ingår är bland annat sickel och tandspegel, verktyg som även en tandhygienist använder sig av. De utlovar också att du kommer att ”slippa gå till tandläkaren”. Var inte för säker på det.

”Du kan inte ta bort tandsten själv utan betydande risk att skada tänder och tandkött. Det du möjligtvis kan göra med dylika kit är att ta bort plack, men det görs bäst med en tandborste”

Låt oss säga det med en gång. Dessa produkter är pengar i sjön. Du kan inte ta bort tandsten själv utan betydande risk att skada tänder och tandkött. Det du möjligtvis kan göra med dylika kit är att ta bort plack, men det görs bäst med en tandborste och tandtråd vid den dagliga tandborstningen. Tandsten är förhårdnad plack som tar tid på sig att härda och sedan sitter som berget. Det krävs en utbildad tandhygienist eller tandläkare med rätt utrustning och rätt överblick för att på ett säkert och effektivt sätt ta bort tandsten.

Hur uppstår tandsten?

Tandsten uppstår när den bakteriebeläggning, plack, som ligger på tänderna efter en måltid inte avlägsnas ordentligt. Plack tar man bort med tandborste och tandtråd och det kan vara lätt att missa enstaka bitar.

Med daglig rengöring av tänderna har man ändå en god chans att undvika tandsten, eftersom det tar ett tag för tandsten att bildas. Den tandsten som bildas uppkommer vanligen på insidan av de nedre framtänderna. Med hjälp av en tandläkarspegel kan du lätt se om du fått tandsten eftersom den vanligen är något missfärgad av till exempel kaffe, te eller rökning. Det brukar också gå att känna tandstenen med tungan. Den känns skrovlig och sträv.

Att ta bort tandsten

Tandsten gör det svårare att hålla rent i fickorna mellan tand och tandkött. Det är därför viktigt att ta bort tandstenen innan det uppstår problem. Någon gång per år brukar vara ett