28 april, 2019

Ska man använda tandpetare efter maten?

Tandpetare är ett bra komplement

På de flesta restauranger brukar det, förutom kar för salt och peppar, även finns en liten burk med tandpetare att rensa tänderna med efter att man har ätit. Att rensa tänderna med tandpetare efter maten kan vara skönt, särskilt om man ätit något som kilat fast mellan två tänder och inte går att få loss med tungan.

Enligt vissa etikettexperter är det en dödssynd att sitta och peta tänderna öppet runt bordet. Men som lekmän på etikettområdet vågar vi oss ändå på att hävda det är upp till var och en att bedöma. Det skiljer sig förstås åt beroende på vilken typ av restaurang det handlar om och på sällskapet självt. Men om restaurangen ställt ut tandpetare kan man ändå räkna med att det är okej att de används.

”Det är bra att vara medveten om att en tandpetare inte kan ersätta tandtråd eller mellanrumsborste. En rund tandpetare av den typ som finns på restauranger är ofta inte tillräckligt för att rengöra ordentligt mellan tänderna, utan är främst till för att ta bort synliga matrester”

Som tandläkare kan vi försäkra att det är en utmärkt vana att rensa lite mellan tänderna efter att man ätit. Men det är bra att vara medveten om att en tandpetare inte kan ersätta tandtråd eller mellanrumsborste. En rund tandpetare av den typ som finns på restauranger är ofta inte tillräckligt för att rengöra ordentligt mellan tänderna, utan är främst till för att ta bort synliga matrester.

Det är dock alltid bra att få bort matrester ur munnen så snart som möjligt efter en måltid, eftersom kvarbliven mat i munnen blir till en festmåltid för bakterier, som förvandlar sockret i maten till syra och angriper tänderna. Mat som får sitta kvar mellan tänderna blir gradvis hårdare och bildar till en början plack, och i ett senare skede tandsten.

Tandsticka kan fungera lika bra som tandtråd

En annan typ av tandpetare, som man inte ofta ser på restauranger, är tandstickan, som är speciellt framtagen för att göra rent med mellan tänderna Till skillnad från en vanlig rund tandpetare är tandstickan trekanti