1 augusti, 2019

Juice och smoothies – lika farligt för tänderna som läsk?

Att läsk, godis och andra söta livsmedel är dåliga för tänderna är ju något vi fick lära oss redan som små barn. Och visst är socker dåligt för tänderna, särskilt när det får sitta kvar på och mellan tänderna och konsumeras av kariesbakterier, som omvandlar det till syra som i sin tur fräter hål i emaljen.

Men på senare år har kunskapen vuxit om en annan typ av hot mot våra tänder, nämligen frätattacker. Frätattacker på tänderna uppstår så fort vi äter eller dricker ett surt livsmedel. Och med surt menar vi här livsmedel som har ett pH-värde på 5,5 eller mindre.

”Den som småäter frukt eller dricker mycket juice, energidryck eller smaksatt mineralvatten löper en förhöjd risk att råka ut för frätskador på tänderna. Först är det emaljen som drabbas, sedan dentinet”

Frätskador, eller erosionsskador som de också kallas, uppstår alltså på tänderna när vi får i oss för mycket sura livsmedel. Den som småäter frukt, blandar egna smoothies eller dricker mycket juice, energidryck eller smaksatt mineralvatten löper en förhöjd risk att råka ut för frätskador på tänderna. Ju starkare syra ett livsmedel har, i kombination med det låga pH-värdet, desto skadligare är det för tänderna. Först är det emaljen som drabbas, sedan dentinet. Till slut har frätskadorna tagit sig in till pulpan, tandnerven, som då bli inflammerad.

Frätskador på tänderna allt vanligare

Vi befinner oss just nu i en fas där vi konsumerar allt fler sura drycker, samtidigt som den allmänna medvetenheten kring frätskador fortfarande generellt är låg. Många tror att de gör ett nyttigt val när de byter ut läsken mot sockerfria alternativ, juice, smaksatt mineralvatten eller energidryck, men för tänderna är det snarare tvärtom. Samtidigt som karies minskar hos befolkningen så ökar frätskadorna på tänderna, framför allt hos barn och unga. En stor anledning till det är det kraftigt höjda bruket av energidrycker, sockerfri läsk och juicer.

Ett tidigt tecken på frätskador är att tänderna blir gulare, och alltmer genomskinliga. Det beror på att det underliggande dentinet, den vävnad som skyddar tandnerven, lyser igenom emaljen. Oftast är det dock först vid ett tandläkarbesök som frätskador brukar upptäckas, eftersom tandläkare, som har ett tränat öga, lättare kan se tidiga tecken på att emaljen skadats.

Livsmedel som är bra att kombinera med

Dricker du mycket energidryck eller andra sura drycker är det alltså en god idé att skära ner på konsumtionen. Men det finns också andra saker du kan göra för att minska risken att få frätskador på tänderna. Du kan till exempel vara noga med att kombinera sura livsmedel med basiska. Exempel på sådana livsmedel är mjölkprodukter, som till exempel ost och yoghurt. Ta för vana att ta en bit ost efter en måltid med många sura livsmedel. Även fiberrika grönsaker som kål, broccoli, morötter och paprika är bra på att neutralisera syra.

Sockerfritt tuggummi och tandborstning

Att borsta tänderna direkt efter att man intagit ett surt livsmedel, i förhoppning om att det ska få syran att försvinna, är ett misstag. Syrorna gör emaljen mjuk direkt efter intaget, så det är stor risk att du faktiskt skadar emaljen genom att borsta. I stället bör du vänta med tandborstningen någon halvtimme och i stället tugga på en bit tuggummi sötat med xylitol. Tuggummit sätter fart på salivproduktionen, och saliv är det bästa vapnet mot syrorna eftersom det sköljer bort dem och stoppar angreppet.

Kontakta en tandläkare eller tandhygienist om du behöver råd om hur du ska sköta tandhygienen. Vi arbetar med patienter från Bromma (https://solnadental.se/tandlakare-bromma/), Sundbyberg, Solna och hela Stockholm.