19 september, 2019

Kan man få tandvärk av förkylning?

Många som blir förkylda upplever att de även får problem med tandvärk, framför allt i överkäken. Vissa blir så övertygade om att de har problem med tänderna att de uppsöker en tandläkare, som dock snabbt konstaterar att det inte är något fel på tänderna. Så hur är det egentligen, finns det något samband mellan tandvärk och förkylning?

”Det är viktigt att tänka på att den tandvärk du kan känna när du blir förkyld, som endast uppstår i den övre tandraden och de bakre tänderna där, inte i sig betyder att du har något problem med tänderna”

Svaret är ja. Du kan få ont i tänderna om du är förkyld och förkylningen gör så att viruset sätter sig på bihålorna, som blir inflammerade. Men det är viktigt att tänka på att den tandvärk du då känner, som endast uppstår i den övre tandraden och de bakre tänderna där, inte i sig betyder att du har något problem med tänderna.

Varför får man tandvärk av bihåleinflammation?

Varför får man då ont i tänderna av bihåleinflammation? Det beror på att rötterna till tänderna i den övre tandraden helt enkelt sträcker sig upp mot, och ibland in i, bihålorna. Eftersom rötterna har nerver känner de av när bihålorna sväller, vilket kan orsaka smärtsamma ilningar eller ibland bara en lätt tryckkänsla. En bihåleinflammation kan sitta i ganska länge och går vanligen över av sig själv, men har du haft ont i tio dagar eller mer är det bäst att uppsöka en läkare.