22 februari, 2021

Dra ut dåliga eller ruttna tänder / Tandutdragning

I vissa fall kan tänder vara av så undermålig kvalitet att de är bortom räddning. Där är en tandutdragning ofta ett bättre alternativ än att exempelvis laga tanden i fråga.

En tandutdragning kan även ske av en frisk tand. Då handlar det ofta om att en visdomstand ställer till problem.

Dålig skötsel kan leda till att tänderna ruttnar

Ruttna tänder som en följd av långtgående kariesangrepp kan vara omöjliga att rädda. Tyvärr så är detta inte alls så ovanligt som man kan tro. Vissa missköter sina tänder och där kombinationen mellan dålig kosthållning och undermålig munvård leder till stora problem.

Vi äter idag mer socker och det tar ut sin rätt. Här måste en förändring ske och vi måste dels tänka mer på vad vi äter samtidigt som vi åter börjar inse att vi enbart har en uppsättning tänder. Vilket innebär att skötsel måste vara av högsta kvalitet: borsta tänderna, använd tandtråd, använd tandkräm med fluor och besök en tandläkare minst en gång per år. Då ger du dig själv bästa möjliga förutsättningar att få behålla dina tänder.

Så går en tandutdragning till

Det första som sker är att tandläkaren undersöker dina tänder för att se hur tanden/tänderna sitter fast. Efter detta så får du bedövning som gör att ingreppet blir smärtfritt. En annan funktion med bedövningen är att minska på den efterföljande blödningen: bedövningen gör att blodkärlen i området drar ihop sig och det gör blödningen mindre. Därefter – när bedövningen börjat verka – så vickar tandläkaren på tanden och på ditt tandkött till dess att tanden lossnar från sin plats. I vissa fall så kan tandläkaren också använda ett speciellt instrument för att lossa tanden.

En tandutdragning av dåliga eller ruttna tänder är ett relativt enkelt ingrepp som går fort att utföra. Vid utdragning av exempelvis visdomständer som ställer till problem – eller vid utdragning av friska tänder i ett tandreglerande syfte – så kan det vara ett lite större och mer tidskrävande ingrepp.

Vad sker efter en tandutdragning?

Du kommer att blöda ur munnen och tandläkaren kommer därför att ge dig en kompress att bita på. Detta efter att såret efter den utdragna tanden kontrollerats. Vid en tandutdragning så är det viktigt att man följer de uppmaningar man ges. Uppmaningar som innebär att man inte äter något, inte dricker, snusar eller röker de närmaste två timmarna efter ingreppet. Man ska inte ens dricka vatten under den tiden. Det ska undvikas av skälet att det efter ingreppet – i hålet – kommer att bildas en propp av levrat blod. Den ska hållas intakt då den kommer att skydda från bakterier.

Som patient så får man räkna med några veckor innan såret är helt läkt. Under den tiden ska man hålla rent i munnen och borsta sina tänder som vanligt – men där man är försiktig i- och kring det opererade området. Man kan ibland få ett speciellt munvatten att skölja munnen med också.

Blödningar och viss värk kan förekomma efter att man dragit ut en eller flera tänder

Viss värk är vanligt och kan stillas genom vanliga värktabletter. Under en viss tid så kan man också se att man blir svullen. Blödningar – under de första timmarna – är också vanligt. Där bör man undvika fysisk aktivitet för att minska på dessa blödningar. Ett tungt, fysiskt arbete undanbedes under någon dag efter operation.

En viktig sak handlar emellertid om att söka hjälp. Skulle du drabbas av en svullnad i munbotten, som kryper ned mot halsen, eller om du känner svårigheter att svälja eller andas så är det inte några vanliga åkommor efter en tandutdragning. Där ska du direkt kontakta en akutmottagning för vidare instruktioner.