9 maj, 2021

Behandling och rengöring av tandfickor

Den som slarvar med sin tandhygien löper risk att drabbas av tandfickor. Tandfickor går att behandla, men väntar man för länge kan tandfickorna till slut leda till tandlossning.

Hur uppstår tandfickor?

Tandfickor uppstår när det bildas plack på tänderna och bakterier tillåts växa fritt och ta sig ner i utrymmet mellan tänder och tandkött. När de väl kommit ner i tandfickorna är de svåra att komma åt med vanlig tandborstning, vilket kan leda till att tandfickorna vidgas ytterligare och i många fall även orsakar svullet och blödande tandkött. I slutändan kan tandfickorna bli så djupa att de leder till parodontit, tandlossning, eftersom tänderna inte har något som håller dem fast längre.

Att rengöra och behandla tandfickor

Om du märker att tandköttet blir rött och svullet och att utrymmet mellan tänder och tandkött växer, så ska du först och främst se till att vara noggrannare vid din tandrengöring. Det går att behandla tandfickor på egen hand i ett tidigt stadium om du är noggrann. Förutom tandborstning och tandtråd kan fluorsköljning vara ett bra komplement.

Se till att borsta noga runt det infekterade området, och oroa dig inte om det blöder när det borstar, det kommer att gå över efter någon vecka. Om du dock märker att problemen kvarstår och att tandfickorna är så djupa att du inte kommer åt att göra rent, så är det dags för ett besök hos tandhygienisten.

Mätning av tandfickor

Mätning av tandfickor är en viktig del av behandlingen, eftersom det mäter hur tandkött och tänder svar på behandlingen. När tandhygienisten mäter tandfickornas djup använder hen en smal sond som graderats i millimeter. Ett friskt tandkött har inga fickor, utan fåror mellan tänder och tandkött som vanligen inte är mer än en halv till en millimeter djupa. Är fårorna djupare än så räknas de som tandfickor.

När tandhygienisten eller tandläkaren behandlar tandfickorna handlar det om djuprengöring för att se till att få bort all bakteriebildning i fickorna, och mätningen gör att man kan se hur tandfickorna gradvis minskar. Vid behandling mot tandfickor kan du behöva gå ofta till tandläkaren.

Vid parodontit kan tandfickorna bli så djupa som tio millimeter eller mer, och då finns risk för att tänderna har förlorat fäste ända ner till rotspetsen. I ett sådant läge är det oftast nödvändigt att avlägsna tanden och ersätta den med en protes. Därför ska du aldrig vänta för länge med ditt tandläkarbesök om du märker att du fått antydan till tandfickor!

Så förebygger du själv tandfickor

Den som regelbundet sköter sin munhygien och använder tandborste och tandtråd för att avlägsna matrester och eventuell plack på och mellan tänderna, löper generellt ingen risk att drabbas av tandfickor och tandlossning. Egenvården är den enskilt största bidragande faktorn till en bra munhälsa långt upp i åren, och den som fått in en bra rutin och kan behålla den har mycket vunnet.

Med det sagt kan även den som är noggrann drabbas av tandfickor av olika orsaker, och om eg