15 december, 2021

Fluor – allt du behöver veta om grundämnet fluor

Grundämnet fluor betecknas F och är det 13:e vanligaste grundämnet på jorden. Det finns inte fritt i naturen utan förekommer oftast som en fluorid, det vill säga som en mineral eller kristall. Kristallstrukturen är kubisk. Fluorid finns i berggrunden och vi får i oss små mängder genom vårt dricksvatten. Rent fluor är en frätande ljusgul eller ljusgul gas. Den upptäcktes 1810 av André-Marie Ampère. 1886 lyckades Henri Moissan isolera gasen för första gång. Den insatsen belönades med ett Nobelpris 1906. Många forskare dog i tidigare försök att isolera gasen. De brukar kallas fluormartyrer.

Fluor som gas är för reaktivt för att ha en biologisk roll i människor och djur men som fluorid förekommer det i ben och tänder. Det anses inte vara ett näringsämne men vid djurförsök har det visat sig vara viktigt för normal tillväxt.

Därför är fluor bra för tänderna

Fluor stärker tändernas emalj genom att binda sig till tandytan. Att skölja med fluor kan till och med laga små repor och hål. Fluor skall appliceras lokalt, alltså direkt på tanden och helst inte sväljas då det är giftigt. Barn skall övervakas vid tandborstning så att inte tandkrämen sväljs. För att vanlig fluorskölj eller tandkräm skall bli farligt för människor måste dock väldigt stora mängder intas.

Fluor har använts av tandhälsan i mer än 70-år. Innan man började använda fluor i större skala var det vanligt med tandlöshet i både över- och underkäken. Från 1960 till början av 1990-talet var fluortanter ett obligatoriskt inslag i Sveriges skolor. De såg till att alla skolbarn sköljde med fluor var eller varannan vecka. Tyvärr drogs allmän fluorsköljning för barn in av besparingsskäl. Fluor är det bästa verktyg som tandvården har idag.

Andra användningsområden för fluor

Det finns andra användningsområden än de som rör tandhälsa. Under medeltiden användes fluor som flussmedel för att binda samman olika metaller. Fluor används vid tillverkning av plattskärmar och mikroelektromekaniska system. För att etsa glas i till exempel glödlampor använder man fluorvätesyra som är mycket starkt frätande.

Av perfluoroktansyra och tetrafluoreten för man olika plaster och Teflon. Man räknar med att tjugo procent av alla moderna läkemedel innehåller olika kombinationer av fluor. Det återfinns i antidepressiva läkemedel, i steroider, antibiotika, kolesterolsänkande mediciner, narkosmedel och i andra läkemedel. Ett annat medicinskt användningsområde där det kan påträffas är som del av kontrastvätska. Det forskas även på om fluor kan användas som en del av blodsubstitut för att transportera syre.