15 februari, 2022

Kan tuggande stimulera och höja hjärnkapaciteten?

Ja, det är faktiskt så. Forskning visar att man lär sig bättre om man om man utför en enklare fysisk aktivitet samtidigt som man lyssnar på en föreläsning eller läser en bok. Det kan vara något så enkelt och simpelt som att tugga tuggummi, sticka eller stryka en skjorta. Fysisk aktivitet är bra överlag för att hjärna skall fungera bättre.

Att tugga tuggummi har visats sig vara bra för en rad olika saker som har med hjärnan och kroppens välbefinnande och effektivitet att göra.

Tuggummi hjälper mot stress

Två olika studier, som i och för sig båda sponsrats av den stora tuggummijätten Wrigley, visar att stresshormonet kortisol sänks och att “må bra” hormonet serotonin stimuleras när man tuggar tuggummi. Dock har svenska stressforskare ställt sig skeptiska till detta. Tandläkare har också sagt att ett alltför ihärdigt tuggande kan slita på tänder och käkled. Dessutom leder tuggummi tuggandet till att det produceras mer magsyra vilket kan leda till sura uppstötningar och magkatarr i långa loppet.

Få igång tarmen med sockerfritt tuggummi

Att sockerfria substanser kan ha laxerande effekt vet nog de flesta. För att få igång tarmen hos de som opererats i magen eller i tarmsystemet ger man ibland sockerfritt tuggummi. Studier har visat att de som tuggar sockerfritt tuggummi ungefär tre gånger om dagen efter en tjocktarmsoperation fick igång sina magar en dag tidigare än de som inte tuggade tuggummi.

Sockerfritt tuggummi – effektivt mot karies

Att tugga sockerfritt tuggummi minskar risken för karies med ungefär en tredjedel. Det är tre olika faktorer som gör sockerfritt tuggummi så effektivt mot karies.

Stimulerar salivproduktion

När man tuggar tuggummi ökar salivproduktionen vilket gör att matrester och annat som sitter på tänderna sköljs bort.

Bakteriostatiska substanser

Sorbitol och xylitol, som är vanligt förekommande i sockerfritt tuggummi, är vad man kallar bakteriostatiska substanser. Det betyder att de hämmar bakterietillväxt vilket främjar en god munhygien.