15 februari, 2022

Kan tuggande stimulera och höja hjärnkapaciteten?

Ja, det är faktiskt så. Forskning visar att man lär sig bättre om man om man utför en enklare fysisk aktivitet samtidigt som man lyssnar på en föreläsning eller läser en bok. Det kan vara något så enkelt och simpelt som att tugga tuggummi, sticka eller stryka en skjorta. Fysisk aktivitet är bra överlag för att hjärna skall fungera bättre.

Att tugga tuggummi har visats sig vara bra för en rad olika saker som har med hjärnan och kroppens välbefinnande och effektivitet att göra.

Tuggummi hjälper mot stress

Två olika studier, som i och för sig båda sponsrats av den stora tuggummijätten Wrigley, visar att stresshormonet kortisol sänks och att “må bra” hormonet serotonin stimuleras när man tuggar tuggummi. Dock har svenska stressforskare ställt sig skeptiska till detta. Tandläkare har också sagt att ett alltför ihärdigt tuggande kan slita på tänder och käkled. Dessutom leder tuggummi tuggandet till att det produceras mer magsyra vilket kan leda till sura uppstötningar och magkatarr i långa loppet.

Få igång tarmen med sockerfritt tuggummi

Att sockerfria substanser kan ha laxerande effekt vet nog de flesta. För att få igång tarmen hos de som opererats i magen eller i tarmsystemet ger man ibland sockerfritt tuggummi. Studier har visat att de som tuggar sockerfritt tuggummi ungefär tre gånger om dagen efter en tjocktarmsoperation fick igång sina magar en dag tidigare än de som inte tuggade tuggummi.

Sockerfritt tuggummi – effektivt mot karies

Att tugga sockerfritt tuggummi minskar risken för karies med ungefär en tredjedel. Det är tre olika faktorer som gör sockerfritt tuggummi så effektivt mot karies.

Stimulerar salivproduktion

När man tuggar tuggummi ökar salivproduktionen vilket gör att matrester och annat som sitter på tänderna sköljs bort.

Bakteriostatiska substanser

Sorbitol och xylitol, som är vanligt förekommande i sockerfritt tuggummi, är vad man kallar bakteriostatiska substanser. Det betyder att de hämmar bakterietillväxt vilket främjar en god munhygien.

Inga andra sötsaker

När man tuggar tuggummi är det svårt att äta eller dricka annat sådant som skulle kunna skada tänderna.

Viktnedgång med tuggummi?

Vissa påstår att man minskar suget efter mat genom att tugga tuggummi medan andra påstår att det är precis tvärtom. Om man blir hungrig eller ej av att tugga tuggummi verkar vara mycket individuellt. Sockerfria tuggummin innehåller ungefär 5 kalorier och att tugga tuggummi bränner cirka 10 kalorier per timme så konsumtion av tuggummi går på ett ut.

Dåliga effekter av att tugga tuggummi

Vi har skrivit om flertalet positiva effekter som man kan få av att tugga tuggummi, men finns det någon baksida? Ja, tyvärr så finns det sådant som inte är så bra med att tugga tuggummi.

Käksmärta av tuggummi

Om man tuggar extremt mycket tuggummi kan man slita ner den käkmuskeln som gör att man kan stänga och öppna munnen. Det i sin tur leda kan leda till stora problem, bland annat smärta och spänningshuvudvärk.

Sorbitol i skadlig mängd

Sorbitol är ett ämne som hämmar bakterietillväxt men det är också laxerande. Om man äter för mycket sorbitol kan man drabbas av kronisk diarré och magsmärta. Rekommendationen är att man inte överstiger 5 g sorbitol i veckan.

Se upp med aspartam

Det debatteras och forskas på hur farligt sötningsmedlet aspartam egentligen är. Aspartam finns ofta i sockerfria tuggummi. Det finns i nuläget inga rekommendationer mot att äta aspartam förutom om man har sjukdomen fenylketonuri.

Tuggummi frigör kvicksilver

Om du har gamla amalgamfyllningar i munnen finns risken att ett alltför frekvent tuggummituggande frigör kvicksilvret som finns i dem så att det hamnar i din kropp. Tungmetaller såsom kvicksilver är mycket skadliga för hjärnan och kroppen. Långvarig exponering kan leda till darrningar och skakningar samt sömnsvårigheter, oro, ångest och koncentrationssvårigheter. Kroppens immunförsvar blir nedsatt av kvicksilver och det påverkar reproduktionsförmågan, njurarnas funktion samt hjärta och kärl.