1. juni, 2023

Det är viktigt att regelbundet besöka en tandläkarmottagning. Detta för att låta en tandläkare eller tandhygienist kolla dina tänder och se om det finns tecken på att något är på tok. Men det viktigaste jobbet gör du faktiskt själv. Det är egenvården som är grunden i en bättre munhygien och det är därför vi tandläkare och tandhygienister tjatar så mycket om hur viktigt det är att själv ta hand om sina tänder.

”Gör du regelbundna besök hos oss på mottagningen kan vi hjälpa till med att få bort det plack som alltid ansamlas samt ge dig råd och tips om hur du kan bli ännu bättre på att sköta dina tänder”

Sköter man om sina tänder väl och är noga med vad man stoppar i munnen har man mycket goda chanser att få behålla sina tänder långt upp i åldrarna. Gör du dessutom regelbundna besök hos oss på mottagningen kan vi hjälpa till med att få bort det plack som alltid ansamlas. Vi kan även ge dig råd och tips om hur du kan bli ännu bättre på att sköta dina tänder. Då kommer du att ha ett vackert leende så länge du lever!

Fluor och tandtråd morgon och kväll

Sedan fluortandkrämen kom i mitten av sextiotalet har svenskarnas tandhälsa ökat avsevärt. Bland äldre idag som inte använde fluortandkräm i barn- och ungdomen är också mun- och tandhälsan betydligt sämre. Fluor är bra för tänderna helt enkelt. Det bildar ett extra skydd på tändernas emalj som motstår bakterieangrepp och syra.

Därför ska du aldrig skölja med vatten efter tandborstningen utan låta den fluorrika tandkrämen vara kvar i munnen och göra sitt jobb. Att skölja munnen med fluor är också en god vana.

Tandtråd är också viktigt. Minst två gånger om dagen rengör du ytorna mellan tänderna med tandtråd, annars börjar bakterierna festa på matrester och annat och blir till slut till tandsten som ökar risken för karies.

Undvik att småäta för en bättre munhygien

Att hela tiden sätta i sig snacks och plockmat är inte bra för tänderna. Detta eftersom bakterie- och syraattacker hela tiden då börjar om. Tre mål mat om dagen är det som gäller om du vill skona dina tänder. Ska du äta godis eller snacks, gör det rejält på en gång och sprid inte ut det över en hel dag.

Undvik sura livsmedel

Livsmedel med lågt pH-värde fräter på dina tänder. Vin, läsk, juicer, tomat, citrus och andra sura frukter och grönsaker är frätande och när du äter och dricker sådana livsmedel ska du försöka att få så lite av dem på tänderna. Även här gäller att det är bättre att inta mycket på en gång än att sprida ut ätandet.

Sluta röka och snusa

Både rökning och snus är dåligt för tänderna. Det är tjäran och nikotinet som förstör munhygienen och det ena är inte bättre än det andra. Snusning är dock sämre för tandköttet. Båda produkterna