Tandtråd – en komplett guide

Tips och information om tandtråd

För att få friska, fräscha och starka tänder så finns det tre stycken tydliga nycklar. Dessa ser ut enligt följande:

Regelbunden tandborstning:

Minst två gånger per dag så ska man borsta sina tänder – morgon och kväll á två minuter vardera. Den tandkräm man använder ska innehålla fluor.

Tandtråd och tandpetare:

Efter en måltid så bör man alltid använda sig av tandtråd då denna tar bort matrester som kan ha fastnat mellan tänderna. En tandpetare är också användbar. Man ska även se till att göra det till en rutin att använda tandtråd i samband med tandborstning. Tandborstens strån når inte överallt och genom att använda tandtråd så förhindras risken för både kariesangrepp och för inflammationer i tandköttet.

Tandläkare och tandhygienist:

Regelbundna besök hos en tandläkare för kontroller – och eventuella åtgärder – är nödvändiga. Detsamma gäller att någon gång besöka en tandhygienist för att ta bort tandsten som i sin tur kan leda till plack.

Vid en av dessa punkter så sker tyvärr ett visst fusk. Detta gäller tandtråden som gärna glöms bort och det kan få stora konsekvenser för mun- och tandhälsan. Här krävs det bättring och det krävs en insikt kring att även ett frekvent användande av tandtråd är en absolut nödvändighet.

Hur gör du med tandtråden?

Många vill peka på att det är svårt att använda tandtråd. Det har vi viss förståelse för – åtminstone om man väljer den traditionella tandtråden som måste hållas i med båda händerna. Det kan vara krångligt att nå längst in i munnen om man använder den modellen. Till mångt och mycket så handlar det om träning och vana. Du kommer att få grepp om det allt eftersom. Här är några tips:

  1. Välj en vaxad och platt tandtråd och vira en bit av lämplig längd kring dina pekfingrar.
  2. För ner tråden mellan tänderna och använd ett litet tryck för att komma ända ner.
  3. Såga dig upp och ner några gånger mellan varje tand. Undvik att trycka mot tandköttet – håll dig någon millimeter ifrån.
  4. Upprepa proceduren mellan varje tand och på båda sidor av käken. Se till att vara lätt på handen så att du inte trycker för hårt mot tandköttet. Det kan medföra viss skada.