Tandtråd – en komplett guide

Tips och information om tandtråd

För att få friska, fräscha och starka tänder så finns det tre stycken tydliga nycklar. Dessa ser ut enligt följande:

Regelbunden tandborstning:

Minst två gånger per dag så ska man borsta sina tänder – morgon och kväll á två minuter vardera. Den tandkräm man använder ska innehålla fluor.

Tandtråd och tandpetare:

Efter en måltid så bör man alltid använda sig av tandtråd då denna tar bort matrester som kan ha fastnat mellan tänderna. En tandpetare är också användbar. Man ska även se till att göra det till en rutin att använda tandtråd i samband med tandborstning. Tandborstens strån når inte överallt och genom att använda tandtråd så förhindras risken för både kariesangrepp och för inflammationer i tandköttet.

Tandläkare och tandhygienist:

Regelbundna besök hos en tandläkare för kontroller – och eventuella åtgärder – är nödvändiga. Detsamma gäller att någon gång besöka en tandhygienist för att ta bort tandsten som i sin tur kan leda till plack.

Vid en av dessa punkter så sker tyvärr ett visst fusk. Detta gäller tandtråden som gärna glöms bort och det kan få stora konsekvenser för mun- och tandhälsan. Här krävs det bättring och det krävs en insikt kring att även ett frekvent användande av tandtråd är en absolut nödvändighet.

Hur gör du med tandtråden?

Många vill peka på att det är svårt att använda tandtråd. Det har vi viss förståelse för – åtminstone om man väljer den traditionella tandtråden som måste hållas i med båda händerna. Det kan vara krångligt att nå längst in i munnen om man använder den modellen. Till mångt och mycket så handlar det om träning och vana. Du kommer att få grepp om det allt eftersom. Här är några tips:

  1. Välj en vaxad och platt tandtråd och vira en bit av lämplig längd kring dina pekfingrar.
  2. För ner tråden mellan tänderna och använd ett litet tryck för att komma ända ner.
  3. Såga dig upp och ner några gånger mellan varje tand. Undvik att trycka mot tandköttet – håll dig någon millimeter ifrån.
  4. Upprepa proceduren mellan varje tand och på båda sidor av käken. Se till att vara lätt på handen så att du inte trycker för hårt mot tandköttet. Det kan medföra viss skada.

Svårt med tandtråd? Prova tandbyglar

Bättre upp kan vara att använda de tandbyglar som idag finns på marknaden. Dessa är lättare att hantera och de gör det lite enklare att nå längst in i munnen. En annan fördel med dessa är att de är mer diskreta att ta med sig. Ha några stycken i fickan, väskan eller plånboken och använd dem i samband med exempelvis lunchen.

Varför- och ofta ska du använda tandtråd?

Tandtråd och tandbyglar ska du använda minst en gång per dag – gärna fler. Sikta på en rengöring i samband med måltiderna du dagligen inmundigar. Vikten av detta ska inte underskattas och vi tänkte snabbt rada upp några fördelar som kommer med att regelbundet använda sig av tandtråd:

  • Avlägsnar bakterier:

Där din tandborste har svårt att komma åt så fungerar tandtråden som ett bra komplement. Du kan bara räkna med att få bort viss del av de bakterier som samlas mellan dina tänder med hjälp av tandborste och tandkräm. Använder du tandtråd så gör du rent även mellan varje tand.

  • Förebygger tandlossning:

Fastnar mycket bakterier mellan tänderna och i tandköttsfickorna så kan detta leda till en inflammation. Den kan i sin tur leda till tandlossning på sikt. En tandköttsinflammation kan dels förebyggas och dels också behandlas genom att använda sig av tandtråd. Har du en begynnande sådan så kan några veckors aktivt användande av tandtråd vara botemedlet.

  • Ett vitare leende:

Lider du av gula tänder så kan det vara ett tecken på att du har problem med bakterier. De kan lägga sig som en gul hinna över emaljen. Tandtråd tar bort denna beläggning och ger dig ett vitare leende som i sin tur kan ge dig ett bättre självförtroende.