Bettskena – effektivt mot att gnissla tänder och snarkning

Enkel och effektiv hjälp med bettskena

Ibland kan tillvaron vara väldigt stressig och leda till olika besvär i huvud- och halsregionen. Exempel på besvär som kan lindras av en bettskena är om du gnisslar tänder, lider av svår snarkning eller har spänningshuvudvärk på morgonen och värk i käkled och tuggmuskulatur. Bettskenan används nattetid.

Kontakta oss på Solna Dental i Stockholm om du behöver hjälp med en bettskena! Mer info får ni vid utlämning av bettskenan som bland annat skötselråd och användning.

Minskar spänningen i käken

Skenan fungerar så att den hjälper till att avlasta muskler och leder vilket minskar spänningen i käken. Orsakerna till att det spänner kan skilja mycket från person till person och det är viktigt att vi gör en individuell bedömning av varje patient innan vi beslutar om skena ska användas.

Det finns även möjlighet att få hjälp med bettskenor mot snarkning. Dessa är utformade på ett annorlunda sätt och kan i många fall göra så att den som lider av snarkning helt blir av med sina besvär.

För vem passar en bettskena?

En bettskena avlastar trycket från käkmusklerna. Upplever du värk i käken, i tinningarna, i huvudet eller har viss ömhet då du öppnar din mun så kan detta indikera att du kan vara i behov av en bettskena.

Många personer idag upplever en ökad stress i vardagen och detta är något som inte inte försvinner i samband med att vi går och lägger oss. Stressen visar sig då i form av tandagnisslan som en följd av att vi pressar käkmusklerna mot varandra. Det är något som dels leder till värk i de områden vi nämnde ovan – men som även skadar tänderna. Genom en bettskena minskas trycket och tänderna tar mindre skada under nätterna.

En bettskena kan även användas i syfte att lindra snarkning. Även den allvarligare formen – sömnapné – kan botas genom en bettskena. Där krävs det emellertid en speciell typ av skena och det brukar även krävas en utredning innan den tillverkas. Det senare inte minst som en följd av priset som kan bli lägre om utredningen visar att man som patient lider av sömnapné. Reglerna ser olika ut för olika Landsting, men i vissa fall kan priset för skenan bekostas av regionen. Därför är undersökningen och utredning viktig.

Prova ut en bettskena hos oss

Priset för en bettskena är varierande. Det blir billigare att köpa en sådan hos Apoteket, men det blir också – i de flesta fall – en sämre effekt av en sådan. Alla har vi olika bett, olika tänder och olika munhålor. Det är av den anledningen viktigt att den bettskena som ska användas också provas ut individuellt och tillverkas efter patientens unika behov.

Bettskenor tillverkas i två material – mjukplast och hårdplast. Den senare används vid individuell utprovning och har en fördel i att det materialet ger en avsevärt mycket längre effekt. Mjukplast håller inte alls lika länge. Hårdplast håller i flera år – oavsett hur pass hård tandgnissling du lider av.

Det är viktigt att man håller koll på slitaget. Skulle din bettskena slitas onödigt hårt så kan det vara läge att göra korrigeringar. Det går ofta att reparera en sliten bettskena, men i vissa fall – om den använts i flera år – så brukar ett byte rekommenderas.

Priser för bettskena

Kr.4200:-
  • Bettskena i hårdakrylat, utförd på bettfysiologiska indikationer, per skena ök.

Så sköter du din bettskena

God hygien och rätt skötsel är extremt viktigt för att en bettskena ska fungera. Du har samma tillväxt av bakterier på en bettskena som du har på dina tänder. Det innebär att du dagligen ska borsta även din bettskena.

Det gör du med en vanlig tandborste och med tandkräm – gärna en sådan som inte innehåller en massa slipmedel. Om din bettskena skulle lukta illa så beror detta på en bakteriebeläggning. Där finns speciella hjälpmedel i form av rengöringstabletter. Sådana hittar du på Apoteket eller hos din tandläkare.

Kom ihåg att det handlar om en viss invänjningsperiod för en bettskena. Räkna med att det tar några nätter innan det känns bekvämt. Skulle du känna stora obehag eller smärta under en längre tid så bör du boka in en tid för en kontroll.