Skalfasader – Effektiv behandling hos Solna Dental i Stockholm

Skalfasader får dina tänder att se ut som nya

Skalfasader är uppbyggda av en tunn porslinsfasad som limmas på framsidan av tanden. Fördelen med denna behandling är att minimalt med tandsubstans måste tas bort. Fasaden används främst på framtänderna och om du vill använda en liknande teknik på tuggtänder är det porslinsinlägg som gäller.

Kontakta oss direkt

Har du slagit av en del av tanden är det bra om du kontaktar oss så fort som möjligt. Då kan vi enkelt förebygga ytterligare skador och säkra upp den delen av tanden som sitter kvar. Du hittar vår kontaktinformation här!

Anpassas efter övriga tänder

När man tar fram en ny skalfasad är det viktigt att anpassa färg och form efter de befintliga tänderna. Tandläkare tar fram en färgnyans som stämmer överens med övriga tänder och klistrar sedan försiktigt fast den ny fasaden. Görs detta på rätt sätt och om förutsättningarna är optimala ska man inte kunna märka någon skillnad.

Hur länge håller skalfasader?

Skalfasader kan tillverkas i två olika material. Den ena är porslin och det andra är en typ av plast – ett kompositmaterial. Båda dessa utföranden har sina fördelar. Komposit som material på en skalfasad formas direkt på tanden i flera lager – något som kan ta flera timmar – och det gör att du som patient får en snabbare väg till ditt nya leende. Porslin å sin sida tas fram av tandtekniker och medan dessa tillverkas så får du bära provisoriska fasader.

En annan skillnad är priset. För skalfasader av porslin ligger kostnaden mellan 9-12.000 kronor per tand. Komposit kostar mellan 800-2000 kronor per tand. Det som man emellertid bör föra in i beräkningen är hållbarhet och livslängd. Skalfasader av komposit håller en kortare tid – 2-5 år – medan fasader av porslin kan hålla i uppemot 25 år. En tydlig skillnad som visar att porslin – det högre, initiala priset till trots – kan vara en bättre investering.

Skalfasader – ett populärt alternativ

Skalfasader är idag ett populärt alternativ inom estetisk tandvård och fungerar både för personer som söker ett vitare leende och för de som söker efter ett vackrare sådant. Det senare kan innebära att man har sneda tänder, sprickor eller andra skador på sina tänder som man vill rätta till. Till skillnad mot exempelvis en tandställning så får man direkt ett resultat och slipper gå omkring med en synlig, så kallad, räls i munnen.

Många väljer också skalfasader snarare än att bleka sina tänder. En tandblekning fungerar förvisso bra – men då under en begränsad tid. I takt med att tiden går så kommer tänderna återigen att inta en gulare nyans eller drabbas av missfärgningar. Så är inte fallet med skalfasader. Där blir effekten mer permanent och detta oavsett om man röker, snusar, dricker mycket kaffe eller tar sig ett glas rött vin: dessa produkter påverkar inte fasaderna.

Kan skalfasader gå sönder?

Skalfasader av porslin är ytterst hållbara och sitter hårt på tanden. Det borgar för en livslängd som ligger på mellan 15-25 år. Man bör dock vara medveten om att de tappar i styrka i takt med tiden och att man av den anledningen bör vara lite uppmärksam på vad man äter. En skalfasad kan – liksom en tand – ta skada om man biter i någonting väldigt hårt eller i någonting segt. Du bör alltså undvika exempelvis seg kola och du bör vara lite försiktig om du ska äta knäckebröd om du vill minimera risken för skada på dina skalfasader.

Utförandet är också en väsentlig del av livslängden på skalfasader. Jobbet med att sätta dessa på plats är det som primärt avgör hur lång livslängd man får på skalfasaderna. Vikten av att välja en seriös och erfaren tandläkare ska inte underskattas. Priset må vara lite högre, men det är också en investering värd att ta.

Låter skalfasader intressant? kontakta oss redan idag och boka in en tid för en konsultation. Vid denna så går vi igenom närmare hur behandlingen fungerar och ser hur dina målbilder ser ut. Vi tittar närmare på priser och på hur lång tid behandlingen förväntas ta innan vi sätter igång med resan mot ditt nya, fräscha leende. Konsultationen är det första, viktiga steget.

Arenatandläkarna
Evenemangsgatan 16
169 56 Solna
arena@solnadental.se

Huvudstatandläkarna
Krysshammarvägen 10
171 57 Solna
info@solnadental.se