Tandlossning

Behandling mot tandlossning

Gingivit betyder att tandköttet är inflammerat. En inflammation är kroppens svar på de bakterier som ligger längs med tandköttet. Normalt syns denna inflammation genom att det kan blöda vid tandborstning eller vid användandet av tandtråd.

Bakterierna kan vara ”plack” alltså mjuka beläggningar eller ”tandsten” som är hårda beläggningar. En behandling för att förebygga tandlossning behandlar inflammationen och fokuserar även på de bakomliggande orsakerna.

Förebyggande tandvård

Det viktigaste för att bli av med inflammationen är att regelbundet hålla rent runt tänderna. Inflammationen kan luckra upp tandköttet och skapa en djup ficka, där bakterierna sprider sig i lugn och ro.

Bakterierna angriper käkbenet och fästet förstörs för tänderna. Beroende delvis på hur din kropps immunförsvar hanterar dessa bakterier så kan det uppstå tandlossning Det är viktigt att tandsten tas bort i tid.

Har du otur, kan den annars leda till tandköttsinflammation och i vissa fall tandlossning. När placken har blivit tandsten täcker den tandköttskanten, vilket gör att du inte kommer åt att borsta där. Då måste du vända dig till din tandläkare eller tandhygienist som skrapar bort tandstenen med speciella instrument.

Boka in en tid med vår tandhygienist redan idag så hjälper vi dig till en bättre munhälsa!