Mellanrumsborste – Tips och råd från tandhygienisten

Alla ser vi lite olika ut i munnen. Det gäller både våra tänder och utrymmet mellan dem. Gemensamt för oss alla är dock att det i princip aldrig räcker med vanlig tandborstning för att få tänderna helt rena på alla sidor. En tandborste gör rent på utsidan och insidan av tänderna. För att få rent mellan tänderna måste vi ta till andra hjälpmedel. Vissa gör rent med tandtråd, andra med tandstickor. Åter andra använder mellanrumsborste.

Mellansrumsborste – ett bra alternativ för att rengöra mellan tänderna

Medan tandtråd och tandstickor framför allt är effektiva för den som har tätt mellan tänderna, passar mellanrumsborstar bra för den som har lite större mellanrum. De finns dessutom i flera olika storlekar, vilket gör det lätta att hitta en mellanrumsborste som passar perfekt. Här kan vi som tandläkare förstås också hjälpa dig att rekommendera en bra storlek.

”Är mellanrumsborsten för liten blir inte tänderna ordentligt rengjorda. Är den för stor kan den orsaka skador på tandköttet”

En perfekt mellanrumsborste går lätt att få in mellan tänderna men har ändå kontakt med båda tänderna när den förs in.

mellanrumsborste

Hur du använder en mellanrumsborste på bästa sätt

En mellanrumsborste ska användas varsamt. Den består av en plastöverdragen metalltråd som är böjlig och försedd med fina strån, som lätt kommer åt och rengör tänderna i mellanrummen. Du för in borsten mellan tänderna och trycker den lätt mot tandköttskanten. Därefter vickar du den mot ena tanden och gnuggar försiktigt en stund. Sedan vickar du mellanrumsborsten mot den andra tanden och gnuggar på samma sätt där. Hela proceduren tar mindre en minut och det räcker oftast att du kör med mellanrumsborsten på kvällen i samband med tandborstningen.

Mellanrumsborste vid tandimplantat och tandställning

En mellanrumsborste fungerar även utmärkt för den som har tandimplantat eller tandställning. När man har ett implantat är hygienen kring det oerhört viktig, eftersom bakterier som slipper ner i tandköttsfickan kan orsaka stor skada och luckra upp tandköttet och i förlängningen gör att implantatet lossnar. Samtidigt är det svårare att göra rent runt ett implantat. Men med en mellanrumsborste går det oftast lättare att göra rent.

Samma sak med en permanent tandställning. Mellanrumsborsten kommer åt där tandborste eller tandtråd inte gör jobbet. Har du implantat eller tandställning rekommenderar vi att du rengör med mellanrumsborste både morgon och kväll.

Lika viktigt som vanlig tandborstning

Många slarvar med utrymmet mellan tänderna. Det leder tyvärr till tandsten, som i sig blir en grogrund för bakterier som orsakar karies. Det problematiska är att när tandsten väl bildats så sitter den som berget och man kan gå så i många år utan att få problem. Men när man väl drabbas av bakterieangrepp kan det gå väldigt fort utför med tandhälsan. Den som har mycket tandsten kommer inte ens åt utrymmet mellan sina tänder, men märker heller inte av det eftersom inga försök görs att rengöra där.

Samtidigt stöter man ibland som tandläkare på hemgjorda teorier som att tandstenen i sig skulle skydda mot att mat fastnar och bildar karies och så vidare. Vi kan bara konstatera att tandsten aldrig är något eftersträvansvärt eller att misskötsel av den egna tandhygienen skulle ha positiva effekter på något sätt. För den som vill ha starka och friska tänder livet ut gäller det att vara noga med att rengöra mellanrummet mellan tänderna på det som sätt som passar ens tänder, om det så är tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste.

Tandläkare i moderna lokaler
18 May 2021