5 september, 2018

Hur många tänder ska man tappa?

Dessa tänder ska barnen tappa

Redan i sexmånadersåldern tittar de första mjölktänderna fram, och i treårsåldern brukar de flesta barn ha fått alla sina mjölktänder. Det är en viktig utveckling som gör att vi själva kan tugga och bita och få i oss de flesta sorters föda. Mjölktänderna kallas också de primära tänderna, de som kommer först och som sedan ersätts av de permanenta tänderna.

”När alla 20 mjölktänder är tappade har barnet fått 28 permanenta tänder, som senare i livet för många, men inte alla, kompletteras med fyra så kallade visdomständer”

Hur många tänder ska man då tappa? Allt som allt får barnet 20 mjölktänder. Dessa börjar trilla ur i fem-sexårsåldern och fortsätter tappas fram till ungefär 13 års ålder. Mjölktänderna trängs gradvis upp av de underliggande permanenta tänderna, som när de växer uppåt sakta ”äter upp” mjölktändernas rötter. Detta gör så att tänderna enkelt kan vickas bort av barnet själv. Man kan säga att mjölktändernas syfte är att leda de permanenta tänderna rätt i munhålan. När alla 20 mjölktänder är tappade har barnet fått 28 permanenta tänder. Senare i livet kan dessa för många kompletteras med fyra så kallade visdomständer.

Viktigt med rengöring av mjölktänder

Redan när de första mjölktänderna dyker upp är det viktigt att man börjar rengöra dem. Nya tänder är sköra och drabbas lätt av karies. Man ska absolut inte försumma mjölktänder med hänvisning till att de ändå ska tappas senare. Infektioner och karies i mjölktänder kan skada de underliggande permanenta tänderna och rent allmänt ger man barnen en dålig start i livet om man inte lär dem vikten av att sköta sin munhälsa.

De flesta tandläkare rekommenderar att man hjälper barnen med tandborstningen upp till 12 års ålder, men man ska definitivt också lära dem att borsta effektivt själva. Anledningen till att de kan behöva hjälp är att de tänder som dyker upp längst bak i munnen kan vara svåra att komma åt och dessutom är mer känsliga för karies. Våra utbildade tandhygienister (https://solnadental.se/behandlingar/tandhygienist/) kan vara hjälpsamma om du vill veta mer om hur barnen bör borsta sina tänder.

Vikten av att använda fluortandkräm

Även barn ska använda fluortandkräm. Fluor är den enskilt största anledningen till att svenskarnas tandhälsa är så god och ständigt har blivit bättre sedan 50-talet. Dock ska man till barn använda någon form av barntandkräm med lite lägre fluorhalt, och en lämplig mängd tandkräm att ta på borsten är en klick ungefär lika stor som barnets lillfingernagel. Använd gärna en eltandborste, som ger en signal när det är dags att byta tandrad.

Det är inte farligt att svälja lite fluortandkräm, inte ens för ett litet barn. Fluor i för stora mängder kan ge förgiftningssymptom, men de mängder som krävs är extrema jämfört med det man eventuellt sväljer ner med saliven. Dock ska man ju lära barnet att skölja och spotta ut. Det bästa sättet att få fluorets effekter att räcka så länge som möjligt är att inte spotta ut efter tandborstningen utan att ta in lite vatten i munnen och skölja runt tandkrämen. Därefter spottar man.

Visar ditt barn enligt tandläkaren tecken på att vara extra känsligt för karies kan du även låta barnet skölja munnen med fluorskölj både på morgonen och kvällen, det stärker tänderna ytterligare.

Var rädd om de 20

Mjölktänder ska tas om hand väl, att de ska tappas är inte en anledning att försumma dem. Dålig tandhygien leder till problem inte bara med tänderna utan även med tandköttet och de underliggande permanenta tänderna. Därför är det viktigt att du lär ditt barn vikten av att borsta redan när de första mjölktänderna tittar fram.