Tandhygienist Stockholm – Boka tid hos Solna Dental

Din lokala tandhygienist i Stockholm – Solna Dental arbetar för en god munhälsa

En tandhygienist jobbar förebyggande och pedagogiskt med tandhälsa, men utför även behandlingar mot karies, inflammation i tandköttet och tandlossning. Genom att regelbundet besöka våra tandhygienister på Solna Dental får du ett gott skydd mot att drabbas av oförutsedda problem med dina tänder.

”Boka in regelbundna besök hos en tandhygienist för att ge dig själv bra förutsättningar för en god tandhälsa”

Vi lägger stor vikt vid att instruera om hur du på bästa sätt kan ta hand om dina tänder, den så kallade egenvården. God egenvård är grundbulten i en god tandvård och en förutsättning för att man ska ha friska tänder livet ut. Du bör dock alltid komplettera med regelbundna besök hos en tandläkarmottagning. Kontakta oss idag för att boka in en tid!

Vad är skillnaden mellan en tandhygienist och en tandläkare?

Man brukar säga att en tandhygienist jobbar utanpå tänderna medan en tandläkare även jobbar i tänderna. När du besöker någon av våra Stockholmskliniker får du en grundlig undersökning och diagnosticering av din tandhälsa, inklusive röntgen. Tandhygienisten gör även rent mellan tänderna och avlägsnar plack. Vi kan vid behov åtgärda begynnande karies och tandlossning, men utför inga större ingrepp.

Ofta räcker det med att besöka en tandhygienist

När du bokar tid för en första undersökning hos oss är det en tandläkare som utför undersökningen. Utifrån dina tänders status bestämmer vi sedan tillsammans om du ska gå till en tandhygienist eller en tandläkare, och hur ofta. Har du inga större problem med tänderna brukar det räcka med att besöka oss en eller två gånger per år för en enklare undersökning.

Det största jobbet med att sköta dina tandhygien är det du själv som gör, genom regelbunden rengöring av tänderna. Men även om man har goda rutiner är det lätt att det är något område i munnen som blir lite försummat. Här kan ett besök hos en tandhygienist göra stor nytta, eftersom du blir uppmärksammad på vad du kan göra bättre och hur du kan göra det. Just detta är en tandhygienist specialutbildad för, att instruera och förmedla kunskap kring tandhygien.

Din tandhygienist i Norrort, Stockholm

Bor du i Norrort ska du komma till oss på Solna Dental. Med en mottagning vid Solna Station och en i Huvudsta når du oss lätt från SundbybergHallonbergenBrommaoch Solna. Våra tandhygienister och tandläkare har tillgång till den senaste utrustningen och de kunskaper som behövs för att erbjuda en heltäckande tandvård.

Boka tid för en första undersökning, så hjälper vi dig att komma fram till en bra plan för din tandvård!

tandhygienist i Stockholm visar hur man borstar tänderna

Tandhygienist Solna Dental – Förebyggande tandvård i Stockholm

Förebyggande tandvård, även kallat profylaktisk tandvård, är tandhygienistens huvudområde. En tandhygienist är specialist på att informera och utbilda patienter i hur man bäst sköter sina tänder och undviker tandsjukdomar som karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossning). När du besöker en tandhygienist får du förutom en undersökning och borttagning av plack även tips och råd om tandborstteknik samt vad du mer kan göra för att sköta om din munhygien.

Grunden till en god munhälsa

Profylaktisk tandvård är grundpelaren i svensk tandvård, och en stor del handlar om vad du gör själv hemma varje morgon och kväll. Om du är noggrann med att sköta om dina tänder och gör det på rätt sätt har du goda chanser att få behålla alla dina tänder livet ut. Om du dessutom regelbundet besöker en tandhygienist, åtminstone någon gång per år, kan du dessutom vara säker på att du sköter om dina tänder på rätt sätt.

Gör det du kan för dina tänder nu, inte sen

Det är alltid enklare att förebygga tandsjukdomar än att åtgärda dem senare, och för dig som patient blir det betydligt billigare. Att slarva med munhygienen och besöken hos tandhygienisten straffar sig i det långa loppet och kommer ofrånkomligen att leda till besvär längre fram i livet, med stora kostnader som följd. Se i stället till att du gör det du kan för dina tänder nu medan de är friska, så har du lagt en god grund för att de kommer att vara det också i framtiden.

När ska man besöka en tandhygienist?

Alla har vi olika förutsättningar för en god munhälsa. Vissa får ofta problem trots att de anstränger sig, andra behöver knappt göra någonting och drabbas till synes aldrig av problem. Dock ska man veta att det i princip alltid straffar sig i längden att försumma sina tänder. Förr eller senare får den som inte sköter om sin munhygien problem i form av karies eller tandlossning. Det kan bara ta olika lång tid. Den som aldrig gör rent mellan tänderna och går runt med mycket tandsten kommer till slut att drabbas av konsekvenser.

I normala fall räcker det med ett besök hos en tandhygienist ungefär en gång per år. Detta brukar vara tillräckligt för att ta bort eventuell tandsten samt för att se efter om tänder och tandkött mår bra. Har du däremot lätt att få plack eller tandsten och har svårt att sköta din tandhygien rekommenderar vi att du besöker oss mer frekvent för en undersökning. Det är alltid bättre att förebygga tandsjukdomar än att senare behandla dem, och dessutom långt billigare. Med det allmänna tandvårdsstödet har du i princip hela kostnaden betald för ett årligt besök.

Artiklar som rör våra tandhygienisters arbete

RSS

Vakna med smärta i käken

24 Feb 2023

Många har upplevt hur man vaknar på morgonen och har ont i käken. Vanligtvis går det över under dagen men om det inte gör det eller om man har återkommande smärta i käken så bör man försöka hitta orsaken till varför det gör ont.  Värk i käken kan orsakas av en mängd olika saker såsom: [...]


Järnbrist – åtgärder och orsaker

14 Jan 2023

Järnbrist är en vanlig åkomma – inte farlig, men den leder lätt till orkeslöshet och brist på energi och är därför värd att åtgärda. Här berättar vi mer om järnbrist – vad det är, hur symtomen ser ut och hur det kan behandlas.  Otillräckligt med hemoglobin Järnbrist innebär att kroppen har svårt att tillverka hemoglobin, [...]


När behöver man tillskott av D-vitamin?

21 Nov 2022

På sommaren lyser solen och D-vitaminen skapas i normala fall i tillräcklig mängd på naturlig väg. Men under höst och vinter är det som alla vet mörkare och solens strålar räcker inte till. Hur gör du för att få tillräckligt med D-vitamin under de mörka månaderna? Kroppen samlar på sig D-vitamin i huden genom solljus [...]


Tandhälsa och allmänhälsa

12 Sep 2022

God tandhälsa och allmänhälsa hänger ihop. Att den som har dålig tandhälsa och svårt att tugga ofta får magproblem är allmänt känt men få vet att forskare hittat samband mellan tandköttsinflammation och hjärtproblem. Parodontit länkas till andra sjukdomar Det är just parodontit som är det man ser har ett samband med andra sjukdomar. Parodontit är [...]


Använd tandkräm som fläckborttagning

9 Aug 2022

Tandkräm är extremt viktigt för våra tänder. Sedan man i början av 60-talet började tillverka tandkräm med fluorid - fluor, i folkmun - så har den svenska munhälsan kraftig förbättrats. Man kan ha svårt att föreställa sig detta idag, men faktum är att 23 % av alla svenskar - år 1960 - saknade en- eller [...]


Mat och dryck som stärker din emalj

19 Jun 2022

De flesta av oss är medvetna om att mat och dryck påverkar tänderna negativt. Man har ofta hört rådet av tandläkare att inte småäta för att att minska syraangrepp på tänderna. Det som inte så många vet är dock att det finns mat som är bra för tänderna! Reparerade saliv För att förstå hur det [...]


Så slutar du att bita på naglarna

19 May 2022

Här nedan tipsar vi om en rad olika sätt att bli av med sin ovana att bita på naglarna. Det är dock värt att tänka på att man inte kan tvinga någon att sluta bita på naglarna utan motivationen måste komma inifrån en själv. Hitta en annan syssla Då nagelbitning många gånger är ett sätt [...]


En av fem lider av tandvårdsrädsla

16 Mar 2022

I en nyutkommen studie från Göteborgs Universitet kan man utläsa att 19% av de slumpvis utvalda 3500 människor som tillfrågas har någon typ av tandvårdsrädsla. Det kan man tycka är mycket men det betyder att det faktiskt är mycket mindre människor som har tandläkarskräck idag än på 1960-talet då en liknande studie genomfördes. I den [...]


Vanliga frågor till tandhygienisten

Hur ofta ska man borsta tänderna?

Vi rekommenderar att du borstar dina tänder minst 2 gånger per dag – en gång på morgonen och en gång på kvällen. Borstningen ska ta ungefär 2 till 3 minuter. Använd gärna en mjuk tandborste för att inte skada emalj och tandkött.

Hur ofta ska man byta tandborste?

En tandborste av standardmodell håller bra kvalitet i ca 3 till 4 månader. Sedan är det dags att byta. Se även till att byta tandborste om du varit sjuk i influensa eller liknande.

kvinna använder tandtråd

Måste man använda tandtråd?

Tandtråd är ett utmärkt verktyg för att ta bort matrester mellan tänderna. Glöm inte att du ska använda tandtråd innan du borstar tänderna så att tandborstningen kan borsta bort de bakterier som kommit upp när du använde tandtråden. Annars riskerar dessa att ligga kvar i munnen och orsaka andra problem.

Vad kan man göra för att minska risken för karies?

Följ råden ovan; använd tandtråd eller mellanrumsborste, borsta regelbundet med mjuk tandborste och byt tandborste ofta. Utöver detta rekommenderar vi att man försöker dra ner på småätandet. Varje gång du äter någonting startar en syraattack på tänderna. Denna går att bromsa genom att borsta tänderna efter att du ätit. Dock är det viktigt att inte småäta mellan måltiderna för att låta munnen och salivproduktionen vila och återhämta sig efter att du ätit.