13 september, 2018

Fakta om munskölj

Är det alltid bra att använda munskölj?

Många människor har på senare tid börjat använda munskölj. Anledningarna är många. Man kan till exempel ha blivit rekommenderad av sin tandläkare att fluorskölja på grund av att man har en förhöjd risk för karies. Eller så har man drabbats av dålig andedräkt som man försöker bli av med. Många tycker att det känns fräscht att använda och har blivit en smula ”beroende” av känslan den ger i munnen.

”Generellt kan man säga att munskölj är bra i lagom doser, men vid överanvändning kan det leda till mer problem än nytta”

Det finns många olika produkter på marknaden och alla är inte bra mot allt. Men de mest positiva egenskaperna är att de motverkar plack, att de sköljer bort bakterier som bryter ner protein till svavelgaser som orsakar dålig andedräkt, att de kommer åt i mellanrummen mellan tänderna samt att den ger en välluktande andedräkt. Det finns dock olika beståndsdelar i olika typer av munskölj som dessvärre inte är alltigenom bra för hygienen i munhålan. Generellt kan man säga att det är bra i lagom doser, men vid överanvändning kan det leda till mer problem än nytta. Att bara använda det i tron att det helt kan ta bort eller skyla över dålig andedräkt är inte heller en god idé.

Munskölj med alkohol

Alkohol finns i många typer av munskölj i ganska höga mängder. De innehåller också medel som gör dig illamående om du skulle svälja dem. Som alternativ till likör är de alltså inte att rekommendera. Anledningen till att man använder alkohol som beståndsdel är att den är antiseptisk och utgör ett bra skydd mot bakterier.

Att använda alkoholbaserat munskölj i långa perioder gör dock att munhålan torkar ut. Detta kan leda till att vävnad torkar och lossnar. Denna vävnad blir i längden en grogrund för svavelproducerande bakterier, vilket i förlängningen leder till dålig andedräkt.

Munskölj med klorhexidin

Klorhexidin är också antiseptiskt och extra bra mot plack. Klorhexidinet lägger sig på tänderna och ger ett långvarigt skydd. Nackdelen med klorhexidin är att det kan ge upphov till fläckar på tänderna. Därför bör den användas sparsamt.

Munskölj med fluor

Fluor är mycket bra för tänderna, men de flesta av oss får tillräckligt med fluor på tänderna genom att borsta med fluortandkräm. För den som löper högre risk att drabbas av karies är dock munskölj med fluor ett bra alternativ. Munskölj med 0,05% natriumfluoridlösning kan användas ungefär varannan dag, och munskölj med 0,2 % bör inte användas mer än någon gång i veckan eller mer sällan.

Det är alltid viktigt att du följer de anvisningar som finns på förpackningen och följer din tandhygienists (