Snarkskena – så fungerar det

Har du problem med snarkning - eller har du problem med att din partner snarkar? En snarkskena kan definitivt vara lösningen.

Snarkskena gör det lättare att sova

Att snarka innebär att sömnen blir lidande. Detta oavsett om du själv snarkar - eller om du delar säng med en snarkare. Det påverkar vår vardag negativt. Sover vi dåligt om natten så blir också prestationen under dagen sämre. Genom en snarkskena så kan du ge dig själv en god natts sömn igen.

En snarkskena går att prova ut hos en tandläkare - men det går även att köpa en sådan på exempelvis Apoteket eller via internet. Hur fungerar det då? En snarkskena fixerar käken och skjuter fram underkäken. Det i sin tur gör att tungan förhindras från att åka ner i svalget - vilket är den primära orsaken till varför folk snarkar.

man som snarkar, skulle hjälpas av snarkskena

Till en början kan en snarkskena vara obekväm att bära. Det kan spänna i munnen och många vittnar om en ökad muntorrhet rent initialt. Det handlar emellertid om en invänjningsperiod. Efter några dagar eller någon vecka så känns det precis som vanligt igen, men då med skillnaden att du inte snarkar medan du sover.

Munhygien är viktigt när du använder snarkskena

God munhygien är en viktig punkt i samband med att man använder en snarkskena. Du ska alltid borsta tänderna innan du går och lägger dig - och då du vaknar på morgonen och tar ut din skena. I och med att din mun kan bli lite torrare så blir dina tänder också lite mer utsatta. Var därför noggrann med att gå på regelbundna tandläkarbesök. Det kommer du att behöva göra även sett till för att kontrollera skenans skick och status.

En annan viktig detalj gäller förvaringen. För att få maximal effekt och maximal livslängd på din snarkskena så krävs också rätt förvaring. Medföljer gör ett etui och det är viktigt att skenan alltid placeras i detta då den inte används. Daglig rengöring av både skena och etui rekommenderas. Tandsten kan i vissa fall synas i en snarkskena. Rådet är då att du lägger den i ett glas vatten med lite ättika i - då blir den ren igen.

Hur mycket kostar en snarkskena?

En snarkskena kostar mellan 6-10.000 kronor hos en tandläkare. Det är en kostnad som kan komma att täckas till viss del av Landstinget. För att detta ska ske så krävs en undersökning och en utredning som visar att man exempelvis lider av sömnapné.

Det handlar då om en allvarligare form av snarkning som ungefär 300.000 svenskar lider av. Sömnapné kan ge allvarliga hälsoproblem och därför så täcks också kostnaden för en snarkskena till stor del av Landstinget om en utredning visar att man lider av detta.

Gällande priset så ska vi även säga följande: du kan hitta billigare snarkskenor online och via Apoteket. Men, dessa blir då mer godtyckliga och inte anpassade mot hur ditt bett ser ut. Köper du via tandläkare så skräddarsys din snarkskena utifrån ditt bett och hur din mun ser ut. Det ger en bättre effekt och en behagligare användning.


Liknande artiklar

Hur länge håller en kompositlagning?

Fakta om Gingivit (blödande tandkött)

Gnissla tänder - åtgärder & orsaker 

Tandläkare i moderna lokaler
1 Feb 2021