24 april, 2018

Akut tandvård i Stockholm

Olyckan följer ingen klocka. Vissa skador går att förebygga. Genom att lyssna på kroppens signaler så kan man undvika att drabbas av exempelvis muskulära skador som kräver en längre konvalescens. Man kan vila, man kan undersöka symptomen hos en läkare eller en kiropraktor och bli ordinerad lämpliga övningar att utföra i syfte att undvika värre åkommor.

Andra skador kommer mer plötsligt och går inte alls att förebygga; kroppen ger inga signaler överhuvudtaget och allting sker med ljusets hastighet. En vurpa på en isfläck, en klubba i munnen på jobbets innebandy eller ett bett på en seg kola – samtliga är exempel på där man, utan någon som helst förvarning, ser att en skada uppkommit och där man således är i behov av hjälp. Hjälp som måste erbjudas akut.

En olycka kan komma plötsligt, den följer ingen klocka och den kan inträffa var- och när som helst. Tidigare har akuta tandskador varit lite av ett sorgebarn gällande detta, men så är det inte längre.

Goda möjligheter till akut tandvård i Stockholm och Solna

Skulle du ha oturen att skada en tand så har du bra möjligheter att få hjälp med akut tandvård (https://solnadental.se/behandlingar/akuttider/) per omgående. En akut tandläkare är något som många mottagningar idag erbjuder. I och med att det handlar om ett fritt val så kan du som patient söka dig till vår mottagning i Solna för ett besök hos en akut tandläkare – även om du bor i Stockholm, eller i någon annan förort på den södra sidan av stan.

Ska man kunna rädda en utslagen tand så krävs det ofta en snabb aktion. Därför så har vi avsatt speciella tider för just dessa akuta tillfällen som kräver en snabb handling. Tider som bara är ett samtal bort och som kan bokas via telefon eller online. Solna har utmärkta kommunikationer och det går att ta sig till vår mottagning både via buss, tunnelbana och pendeltåg.

Samtalet kan rädda tanden

Ett samtal kan göra stor skillnad. Vi kan säga att du slagit ut en framtand och att du ringer för att boka en av de akuta tider vi erbjuder. Här hinner du förklara vad som hänt, vilken tand som är skadad samt hur pass ont det gör.

Under tiden så hinner tandläkaren förbereda behandlingen och även ge dig konkreta tips. Dessa kan innebära att du rengör den tand du slagit ut i vatten eller i koksalt, att du förvara den på ett speciellt sätt – i din mun (om det inte gör för ont) eller i ett glas mjölk – eller att du, om möjligt, placerar den på dess ordinarie plats igen. Allt detta ökar chansen till att den utslagna tanden går att rädda igen.

Kostnaden går att dela upp

Gällande betalningen så finns det en humanitet med i bilden. Som vi sa, man planerar inte att slå ut en tand och man kan inte styra över att en sådan exempelvis blir inflammerad. Tandvård – även akut sådan – är inte en fråga för plånboken.

Det viktigaste är att snabb hjälp finns tillgänglig. Betalningen kan man därför lägga upp på ett sätt som passar den egna ekonomin. Det går att delbetala och stycka upp kostnaden månadsvis, likväl kan man betala allting med detsamma.

Vid akuta olyckor så kan det även handla om en försäkringsfråga. Har tandskadan inträffat under arbetstid så kommer kostnaden att täckas av den försäkring din arbetsgivare tecknat. Skulle den inträffa i hemmet så kanske din hemförsäkring – beroende på din premie – täcker tandvårdskostnaden. Det går att kolla upp i efterhand.

En anmälan till försäkringsbolaget är dock alltid bra att göra, detta ifall framtida problem skulle uppkomma och där skadan i så fall finns registrerad i systemet.