Lagningar | Komposit – Glasjonomer

Kompositer (Plastfyllning)

Komposit är idag det vanligaste fyllningsmaterialet för lagningar, både för vuxna och barn. Kompositen är en tandfärgad plastmassa som innehåller små partiklar av kvarts eller glas och som man belyser med ett speciellt ljus för att den ska härda det vill säga bli hård.

Glasjonomer

Glasjonomer är en typ av tandfyllningscement som innehåller fluor. Det är vanligt vid tandfyllningar på mjölktänder. Den främsta fördelen är förmågan att uppta och avge fluor, vilket kan förebygga karies (hål i tänderna).

Detta gör att materialet används även på vuxna vid små reparationer av fyllningar eller vid hög risk för nya hål. Nackdelar är ökad känslighet för vätska och mycket begränsad hållfasthet.

Våra tandläkare är experter på snabba och hållbara lagningar

När det kommer till att laga tänder på ett effektivt sätt som även känns bra hela vägen för våra patienter är vi på Solna Dental några av de främsta i landet. Vi ser till att skapa en trygg miljö och tydligt informera om exakt vad som sker under lagningen.

Tydlig information är a och o och vi tar gärna ett extra samtal om du känner dig nervös eller osäker inför ett ingrepp. Har du gamla lagningar som du vill byta ut amalgam kan vi självklart även hjälpa till med det.