Nya tänder med säkra tandimplantat i Stockholm
Under en livstid kan tänder gå förlorade på grund av tandlossning, karies (hål) eller trauma (skada). Tandimplantat är en svensk uppfinning som gör det möjligt för miljoner människor att återfå tuggfunktion och estetik.
Metoden är säker och går ut man opererar in en titanskruv i käkbenet, varefter man avvaktar läkning. På implantat som opererats in fästs sedan en ny tand. Vi använder oss av Astra Techs implantatsystem som är en välbeprövad och dokumenterad metod.
Hos Solna Dental får patienter från hela Stockholm alltid gratis konsultation gällande tandimplantat efter att du genomgått en tandundersökning hos oss. Då kan prata mer om hur vi kan hjälpa dig att få tillbaka ditt leende på ett tryggt och säkert sätt. Kontakta oss för mer information eller för att boka in en undersökning!
En introduktion till tandimplantatbehandling kan fås på webbsidan DentsPly.
Tandimplantat – så går en behandling till
När du kommer första gången får du en konsultation med någon av våra tandspecialister där vi pratar om dina förutsättningar att få ett lyckat implantat och vad du kan förvänta dig. Du får också berätta vad du förväntar dig av ingreppet. Vi kontrollerar också att du är frisk och inte har några infektioner i munnen. Har du det måste vi skjuta upp ingreppet.
När själva ingreppet ska göras får du en lokalbedövning. Därefter viker tandläkaren upp det tunna tandköttet och borrar ett hål för implantatet. Implantatet, som består av en skruv av titanium, fästs i hålet och fixeras. Därefter måste implantatet växa fast i käkbenet, en process som vanligen tar ungefär 2-3 månader.
En ny tand tillverkas och sätts fast
När implantatet växt fast och käkbenet har läkt kan tandläkaren göra en avgjutning av området runt implantatet. Därefter kan vi tillverka en ny tand. Den nya tanden kan till form och färg anpassas för att helt smälta in med de omgivande tänderna. Det krävs ett tränat öga för att skilja ett tandimplantat från en riktig tand.
Slutligen fästs den nya tanden på titanskruven. Har allt gått bra har du nu en tand som sitter lika säkert som en riktig tand och som håller livet ut.
Vanliga frågor om tandimplantat - Solna Dental svarar
- Är det dyrt med tandimplantat?
Att sätta in tandimplantat är dyrare än alternativen brygga eller protes. Priset varierar beroende på var i munnen implantatet ska sitta samt hur många implantat som ska göras. Om en hel tandrad ska ersättas blir kostnaden väldigt hög. Å andra sidan får du tänder som sitter lika bra som riktiga tänder och håller livet ut.
Är du orolig över kostnaderna diskuterar vi gärna alternativa behandlingar eller avbetalningsplaner vid en konsultation.
- Vilka risker finns med tandimplantat?
Den största risken när man sätter ett tandimplantat är att bakterier följer med ner i käkbenet när titanskruven fästs. Gör de det kommer käkbenet få svårt att läka ordentligt och titanskruven växer inte fast. Följden blir att implantatet måste göras om. Ur ett längre perspektiv finns en risk att inom en tioårsperiod drabbas av en inflammation runt implantaten, periimplantit. Riskerna med implantat ökar om patienten är rökare eller sköter sin munhygien dåligt.
- Hur lång tid tar behandlingen?
Från första besöket till dess att patienten har fått sina färdiga kronor brukar det normalt ta mellan 4-6 månader.
- Är behandlingen smärtsam?
Du blir bedövad vid ingreppet, men kan ändå känna obehag. Är du orolig för smärtan kan du även få lugnande medel inför behandlingen, det brukar fungera bra för de flesta.
- Är tandimplantat svårare att hålla rent än vanliga tänder?
Inte egentligen, men ett tandimplantat ställer högre krav på munhygienen. Det är mycket viktigt att hålla absolut rent kring implantaten, särskilt den första tiden. Det är också viktigt att man inte röker, eftersom rökning gör att implantaten lättare drabbas av inflammationer.
Så sköter du dina tandimplantat
Ett tandimplantat är i sig inte känsligt för bakterieangrepp, men det betyder inte att du får slarva med tandhygienen! Tvärtom är det av största vikt att du håller rent runt tandimplantatet, eftersom fickan mellan tandkött och implantat annars lätt kan drabbas av bakterieangrepp. Du ska borsta noga på implantatets alla sidor och ner mot tandköttet med en mjuk borste. Dessutom bör du använda mellanrumsborstar och, där dessa inte kommer åt, tandtråd så att du helt säkert får bort alla matrester. Skulle tandköttsfickan drabbas av ett bakterieangrepp kan det i längden leda till att det underliggande benet luckras upp och att tandimplantatet lossnar.
Du kommer att få mer information när behandlingen är avslutad om hur du bäst sköter om ditt tandimplantat. Det är viktigt att du följer dessa råd och dessutom att du fortsätter gå på regelbundna kontroller hos tandhygienist för att säkerställa att din munhygien är fortsatt god.
Våra mottagningar i Stockholm - Solna Dental
Du som bor i Norrort eller i innerstan når lätt våra två mottagningar i Huvudsta och vid Solna Station. Bor du i Bromma, Sundbyberg eller Huvudsta har du aldrig långt till vår mottagning på Krysshammarvägen, som du når med buss, tunnelbana eller tvärbana.
Precis intill Mall of Scandinavia, på Evenemangsvägen, ligger vår andra mottagning lätt åtkomlig med pendeltåg, tvärbana eller buss från Hallonbergen, Järva eller innerstan (10 min från Stockholm City).
Hos oss går det lätt att få en tid, även akut. På vår hemsida kan du även snabbt hitta lediga tider till nedsatt pris, en bra lösning om du har tid att komma redan samma dag eller morgonen därpå. Hos oss jobbar dedikerade och professionella tandläkare, tandhygienister och tandspecialister som är måna om att hitta rätt lösning för dina tänder. Vi kan hjälpa till med allt från rutinundersökningar till estetisk tandvård och specialkirurgi.
Preoperativ information inför en implantatoperation
Ladda ner information som kan vara bra att veta inför din implantatbehandling här!
Postoperativ information efter en implantatoperation
Ladda ner information för dig som fått implantatskruvar inopererat i käkbenet här!
Artiklar och nyheter om tandimplantat

Tandtråd – en komplett guide
14 Sep 2023
Tips och information om tandtråd För att få friska, fräscha och starka tänder så finns det tre stycken tydliga nycklar. Dessa ser ut enligt följande: Regelbunden tandborstning: Minst två gånger per dag så ska man borsta sina tänder - morgon och kväll á två minuter vardera. Den tandkräm man använder ska innehålla fluor. Tandtråd och [...]
Gör din egen munskölj
31 Jul 2023
Är du trött på de kommersiella munsköljens artificiella smak? Eller tycker du inte att de fungerar för dig? Varför inte prova ett naturligt munvatten istället! Att använda en egentillverkad munskölj efter tandborstningen är ett utmärkt sätt att hindra bakteriell tillväxt på tungan. Dessutom får du en fräsch andedräkt av naturliga sköljmedel. Det finns en rad [...]
Tandhälsa och allmänhälsa
12 Sep 2022
God tandhälsa och allmänhälsa hänger ihop. Att den som har dålig tandhälsa och svårt att tugga ofta får magproblem är allmänt känt men få vet att forskare hittat samband mellan tandköttsinflammation och hjärtproblem. Parodontit länkas till andra sjukdomar Det är just parodontit som är det man ser har ett samband med andra sjukdomar. Parodontit är [...]
Mat och dryck som stärker din emalj
19 Jun 2022
De flesta av oss är medvetna om att mat och dryck påverkar tänderna negativt. Man har ofta hört rådet av tandläkare att inte småäta för att att minska syraangrepp på tänderna. Det som inte så många vet är dock att det finns mat som är bra för tänderna! Reparerade saliv För att förstå hur det [...]
En av fem lider av tandvårdsrädsla
16 Mar 2022
I en nyutkommen studie från Göteborgs Universitet kan man utläsa att 19% av de slumpvis utvalda 3500 människor som tillfrågas har någon typ av tandvårdsrädsla. Det kan man tycka är mycket men det betyder att det faktiskt är mycket mindre människor som har tandläkarskräck idag än på 1960-talet då en liknande studie genomfördes. I den [...]
Fluor – allt du behöver veta om grundämnet fluor
15 Dec 2021
Grundämnet fluor betecknas F och är det 13:e vanligaste grundämnet på jorden. Det finns inte fritt i naturen utan förekommer oftast som en fluorid, det vill säga som en mineral eller kristall. Kristallstrukturen är kubisk. Fluorid finns i berggrunden och vi får i oss små mängder genom vårt dricksvatten. Rent fluor är en frätande ljusgul [...]
Sätta krona på sprucken tand
30 Nov 2021
Krona på sprucken tand – så går det till Ibland har tanden blivit så trasig att den inte gå att laga med fyllning längre. Då kan sätta på en krona på tanden. En krona ser ut precis som en tand fast är gjord av porslin, guld eller metall. Vi förklara hur processen går till. Få [...]
Tandläkarstol – så fungerar den
14 Nov 2021
Hur fungerar en tandläkarstol? Du har säkerligen suttit i en tandläkarstol och i och med detta också upplevt den speciella känsla som infinner sig i och med detta. Många beskriver den som obehaglig. Man är exponerad och man kan uppleva att man är hjälplös. Man lutas bakåt till en nästan liggande ställning, tandläkaren lyser med [...]
CBCT-röntgen
11 Oct 2021
CBCT-röntgen - ett ovärderligt verktyg Ny teknik inom tandvården ger säkrare behandlingar och hållbara, trygga alternativ lösningar för patienten. Utvecklingen går framåt på ett påtagligt sätt och idag finns det stora skillnader mot för hur det såg ut bara för ett tiotal år sedan. CBCT-röntgen - datortomografi för tredimensionella röntgenbilder - är ett exempel på [...]