^

Tandimplantat Stockholm - Solna Dental

Nya tänder med säkra tandimplantat

Under en livstid kan tänder gå förlorade på grund av tandlossning, karies (hål) eller trauma (skada). Tandimplantat är en svensk uppfinning som gör det möjligt för miljoner människor att återfå tuggfunktion och estetik.

Metoden är säker och går ut man opererar in en titanskruv i käkbenet, varefter man avvaktar läkning. På implantat som opererats in fästs sedan en ny tand. Vi använder oss av Astra Techs implantatsystem som är en välbeprövad och dokumenterad metod.

Hos Solna Dental får patienter från hela Stockholm alltid gratis konsultation gällande tandimplantat efter att du genomgått en tandundersökning hos oss. Då kan prata mer om hur vi kan hjälpa dig att få tillbaka ditt leende på ett tryggt och säkert sätt. Kontakta oss för mer information eller för att boka in en undersökning! 

En introduktion till tandimplantatbehandling kan fås på webbsidan DentsPly.

Tandimplantat – så går en behandling till

När du kommer första gången får du en konsultation med någon av våra tandspecialister där vi pratar om dina förutsättningar att få ett lyckat implantat och vad du kan förvänta dig. Du får också berätta vad du förväntar dig av ingreppet. Vi kontrollerar också att du är frisk och inte har några infektioner i munnen. Har du det måste vi skjuta upp ingreppet.

tandimplantat

När själva ingreppet ska göras får du en lokalbedövning. Därefter viker tandläkaren upp det tunna tandköttet och borrar ett hål för implantatet. Implantatet, som består av en skruv av titanium, fästs i hålet och fixeras. Därefter måste implantatet växa fast i käkbenet, en process som vanligen tar ungefär 2-3 månader.

En ny tand tillverkas och sätts fast

När implantatet växt fast och käkbenet har läkt kan tandläkaren göra en avgjutning av området runt implantatet. Därefter kan vi tillverka en ny tand. Den nya tanden kan till form och färg anpassas för att helt smälta in med de omgivande tänderna. Det krävs ett tränat öga för att skilja ett tandimplantat från en riktig tand.

Slutligen fästs den nya tanden på titanskruven. Har allt gått bra har du nu en tand som sitter lika säkert som en riktig tand och som håller livet ut.

Vanliga frågor

  • Är det dyrt med tandimplantat?

Att sätta in tandimplantat är dyrare än alternativen brygga eller protes. Priset varierar beroende på var i munnen implantatet ska sitta samt hur många implantat som ska göras. Om en hel tandrad ska ersättas blir kostnaden väldigt hög. Å andra sidan får du tänder som sitter lika bra som riktiga tänder och håller livet ut.

Är du orolig över kostnaderna diskuterar vi gärna alternativa behandlingar eller avbetalningsplaner vid en konsultation.

  • Vilka risker finns med tandimplantat?

Den största risken när man sätter ett tandimplantat är att bakterier följer med ner i käkbenet när titanskruven fästs. Gör de det kommer käkbenet få svårt att läka ordentligt och titanskruven växer inte fast. Följden blir att implantatet måste göras om. Ur ett längre perspektiv finns en risk att inom en tioårsperiod drabbas av en inflammation runt implantaten, periimplantit. Riskerna med implantat ökar om patienten är rökare eller sköter sin munhygien dåligt.

  • Hur lång tid tar behandlingen?

Från första besöket till dess att patienten har fått sina färdiga kronor brukar det normalt ta mellan 4-6 månader.

  • Är behandlingen smärtsam?

Du blir bedövad vid ingreppet, men kan ändå känna obehag. Är du orolig för smärtan kan du även få lugnande medel inför behandlingen, det brukar fungera bra för de flesta.

  • Är tandimplantat svårare att hålla rent än vanliga tänder?

Inte egentligen, men ett tandimplantat ställer högre krav på munhygienen. Det är mycket viktigt att hålla absolut rent kring implantaten, särskilt den första tiden. Det är också viktigt att man inte röker, eftersom rökning gör att implantaten lättare drabbas av inflammationer.

Så sköter du dina tandimplantat

Ett tandimplantat är i sig inte känsligt för bakterieangrepp, men det betyder inte att du får slarva med tandhygienen! Tvärtom är det av största vikt att du håller rent runt tandimplantatet, eftersom fickan mellan tandkött och implantat annars lätt kan drabbas av bakterieangrepp. Du ska borsta noga på implantatets alla sidor och ner mot tandköttet med en mjuk borste. Dessutom bör du använda mellanrumsborstar och, där dessa inte kommer åt, tandtråd så att du helt säkert får bort alla matrester. Skulle tandköttsfickan drabbas av ett bakterieangrepp kan det i längden leda till att det underliggande benet luckras upp och att tandimplantatet lossnar.

Du kommer att få mer information när behandlingen är avslutad om hur du bäst sköter om ditt tandimplantat. Det är viktigt att du följer dessa råd och dessutom att du fortsätter gå på regelbundna kontroller hos tandhygienist för att säkerställa att din munhygien är fortsatt god.

Våra mottagningar

Du som bor i Norrort eller i innerstan når lätt våra två mottagningar i Huvudsta och vid Solna Station. Bor du i Bromma, Sundbyberg eller Huvudsta har du aldrig långt till vår mottagning  på Krysshammarvägen, som du når med buss, tunnelbana eller tvärbana.

Precis intill Mall of Scandinavia, på Evenemangsvägen, ligger vår andra mottagning lätt åtkomlig med pendeltåg, tvärbana eller buss från Hallonbergen, Järva eller innerstan (10 min från Stockholm City).

Hos oss går det lätt att få en tid, även akut. På vår hemsida kan du även snabbt hitta lediga tider till nedsatt pris, en bra lösning om du har tid att komma redan samma dag eller morgonen därpå. Hos oss jobbar dedikerade och professionella tandläkare, tandhygienister och tandspecialister som är måna om att hitta rätt lösning för dina tänder. Vi kan hjälpa till med allt från rutinundersökningar till estetisk tandvård och specialkirurgi.

Artiklar och nyheter om tandimplantat

Tandkräm med Triklosan

15 jun 2020

Tandkräm med triklosan anses vara effektivt mot plack och tandlossning. Ämnet har dock visat sig vara miljöfarligt och förekommer idag inte i tandkräm. Triklosan - en omstridd ingrediens Triklosan är ett antibakteriellt ämne som under lång tid har använts i hygienprodukter som tvål, rengöringsmedel - och tandkräm. Flera studier har visat att tandkrämer som innehåller [...]


Annan typ av tandborste för tandimplantat

14 jul 2019

Noggrann skötsel och implantatsborstar Tandimplantat har använts som permanent ersättning för förlorade tänder sedan 60-talet, och tekniken är i stort sett samma idag som den var då, även om den förgrenat sig till fler varianter. Det som dock förändrats väsentligt sedan man började med tekniken är kunskapen om hur viktigt det är att patienten meddelas [...]


Tandimplantat – titthålskirurgi är en felaktig beskrivning av guidad kirurgi

4 nov 2018

Guidad kirurgi vid tandimplantat Tandimplantat är det bästa sättet att ersätta förlorade tänder. Ett tandimplantat som sätts rätt och som sedan sköts om kan sitta livet ut och både känns, ser ut och fungerar som en riktig tand. ”Traditionellt har tandläkaren varit tvungen att lyfta bort tandköttet för att kunna komma åt benet och se [...]


Hur säkert är det med tandimplantat?

19 sep 2018

Tandimplantat och säkerhet De allra flesta implantat som sätts i Sverige blir lyckosamma. Kunskapen och tekniken kring tandimplantat har egentligen alltid varit god. På senare tid har även kunskaperna kring infektioner och perimplantit (när bakterierna tar sig ner i käkbenet), ökat. Något som gjort att tandläkare och tandhygienister är extra uppmärksamma på detta. ”Det som [...]


Utslagen tand | Vad gör man om den inte går att sätta tillbaka?

10 sep 2018

När du slagit ut tanden Slår du ut en tand kan det vara bra att veta att den i många fall kan fås att växa fast igen. Detta förutsätter dock att tanden inte är skadad och att du snabbt uppsöker en tandläkare som kan fixera tanden. Den kommer dessutom med största sannolikhet att behöva rotfyllas. [...]