^

Tandimplantat Stockholm - Solna Dental

Nya tänder med säkra tandimplantat i Stockholm

Under en livstid kan tänder gå förlorade på grund av tandlossning, karies (hål) eller trauma (skada). Tandimplantat är en svensk uppfinning som gör det möjligt för miljoner människor att återfå tuggfunktion och estetik.

Metoden är säker och går ut man opererar in en titanskruv i käkbenet, varefter man avvaktar läkning. På implantat som opererats in fästs sedan en ny tand. Vi använder oss av Astra Techs implantatsystem som är en välbeprövad och dokumenterad metod.

Hos Solna Dental får patienter från hela Stockholm alltid gratis konsultation gällande tandimplantat efter att du genomgått en tandundersökning hos oss. Då kan prata mer om hur vi kan hjälpa dig att få tillbaka ditt leende på ett tryggt och säkert sätt. Kontakta oss för mer information eller för att boka in en undersökning! 

En introduktion till tandimplantatbehandling kan fås på webbsidan DentsPly.

Tandimplantat – så går en behandling till

När du kommer första gången får du en konsultation med någon av våra tandspecialister där vi pratar om dina förutsättningar att få ett lyckat implantat och vad du kan förvänta dig. Du får också berätta vad du förväntar dig av ingreppet. Vi kontrollerar också att du är frisk och inte har några infektioner i munnen. Har du det måste vi skjuta upp ingreppet.

tandimplantat Stockholm - Solna Dental

När själva ingreppet ska göras får du en lokalbedövning. Därefter viker tandläkaren upp det tunna tandköttet och borrar ett hål för implantatet. Implantatet, som består av en skruv av titanium, fästs i hålet och fixeras. Därefter måste implantatet växa fast i käkbenet, en process som vanligen tar ungefär 2-3 månader.

En ny tand tillverkas och sätts fast

När implantatet växt fast och käkbenet har läkt kan tandläkaren göra en avgjutning av området runt implantatet. Därefter kan vi tillverka en ny tand. Den nya tanden kan till form och färg anpassas för att helt smälta in med de omgivande tänderna. Det krävs ett tränat öga för att skilja ett tandimplantat från en riktig tand.

Slutligen fästs den nya tanden på titanskruven. Har allt gått bra har du nu en tand som sitter lika säkert som en riktig tand och som håller livet ut.

Vanliga frågor om tandimplantat - Solna Dental svarar

  • Är det dyrt med tandimplantat?

Att sätta in tandimplantat är dyrare än alternativen brygga eller protes. Priset varierar beroende på var i munnen implantatet ska sitta samt hur många implantat som ska göras. Om en hel tandrad ska ersättas blir kostnaden väldigt hög. Å andra sidan får du tänder som sitter lika bra som riktiga tänder och håller livet ut.

Är du orolig över kostnaderna diskuterar vi gärna alternativa behandlingar eller avbetalningsplaner vid en konsultation.

  • Vilka risker finns med tandimplantat?

Den största risken när man sätter ett tandimplantat är att bakterier följer med ner i käkbenet när titanskruven fästs. Gör de det kommer käkbenet få svårt att läka ordentligt och titanskruven växer inte fast. Följden blir att implantatet måste göras om. Ur ett längre perspektiv finns en risk att inom en tioårsperiod drabbas av en inflammation runt implantaten, periimplantit. Riskerna med implantat ökar om patienten är rökare eller sköter sin munhygien dåligt.

  • Hur lång tid tar behandlingen?

Från första besöket till dess att patienten har fått sina färdiga kronor brukar det normalt ta mellan 4-6 månader.

  • Är behandlingen smärtsam?

Du blir bedövad vid ingreppet, men kan ändå känna obehag. Är du orolig för smärtan kan du även få lugnande medel inför behandlingen, det brukar fungera bra för de flesta.

  • Är tandimplantat svårare att hålla rent än vanliga tänder?

Inte egentligen, men ett tandimplantat ställer högre krav på munhygienen. Det är mycket viktigt att hålla absolut rent kring implantaten, särskilt den första tiden. Det är också viktigt att man inte röker, eftersom rökning gör att implantaten lättare drabbas av inflammationer.

Så sköter du dina tandimplantat

Ett tandimplantat är i sig inte känsligt för bakterieangrepp, men det betyder inte att du får slarva med tandhygienen! Tvärtom är det av största vikt att du håller rent runt tandimplantatet, eftersom fickan mellan tandkött och implantat annars lätt kan drabbas av bakterieangrepp. Du ska borsta noga på implantatets alla sidor och ner mot tandköttet med en mjuk borste. Dessutom bör du använda mellanrumsborstar och, där dessa inte kommer åt, tandtråd så att du helt säkert får bort alla matrester. Skulle tandköttsfickan drabbas av ett bakterieangrepp kan det i längden leda till att det underliggande benet luckras upp och att tandimplantatet lossnar.

Du kommer att få mer information när behandlingen är avslutad om hur du bäst sköter om ditt tandimplantat. Det är viktigt att du följer dessa råd och dessutom att du fortsätter gå på regelbundna kontroller hos tandhygienist för att säkerställa att din munhygien är fortsatt god.

Våra mottagningar i Stockholm - Solna Dental

Du som bor i Norrort eller i innerstan når lätt våra två mottagningar i Huvudsta och vid Solna Station. Bor du i Bromma, Sundbyberg eller Huvudsta har du aldrig långt till vår mottagning  på Krysshammarvägen, som du når med buss, tunnelbana eller tvärbana.

Precis intill Mall of Scandinavia, på Evenemangsvägen, ligger vår andra mottagning lätt åtkomlig med pendeltåg, tvärbana eller buss från Hallonbergen, Järva eller innerstan (10 min från Stockholm City).

Hos oss går det lätt att få en tid, även akut. På vår hemsida kan du även snabbt hitta lediga tider till nedsatt pris, en bra lösning om du har tid att komma redan samma dag eller morgonen därpå. Hos oss jobbar dedikerade och professionella tandläkare, tandhygienister och tandspecialister som är måna om att hitta rätt lösning för dina tänder. Vi kan hjälpa till med allt från rutinundersökningar till estetisk tandvård och specialkirurgi.

Preoperativ information inför en implantatoperation

Ladda ner information som kan vara bra att veta inför din implantatbehandling här!

Postoperativ information efter en implantatoperation

Ladda ner information för dig som fått implantatskruvar inopererat i käkbenet här!


Artiklar och nyheter om tandimplantat

Sätta krona på sprucken tand

30 nov 2021

Krona på sprucken tand – så går det till Ibland har tanden blivit så trasig att den inte gå att laga med fyllning längre. Då kan sätta på en krona på tanden. En krona ser ut precis som en tand fast är gjord av porslin, guld eller metall. Vi förklara hur processen går till. Få [...]


Tandläkarstol – så fungerar den

14 nov 2021

Hur fungerar en tandläkarstol? Du har säkerligen suttit i en tandläkarstol och i och med detta också upplevt den speciella känsla som infinner sig i och med detta. Många beskriver den som obehaglig. Man är exponerad och man kan uppleva att man är hjälplös. Man lutas bakåt till en nästan liggande ställning, tandläkaren lyser med [...]


CBCT-röntgen

11 okt 2021

CBCT-röntgen - ett ovärderligt verktyg Ny teknik inom tandvården ger säkrare behandlingar och hållbara, trygga alternativ lösningar för patienten. Utvecklingen går framåt på ett påtagligt sätt och idag finns det stora skillnader mot för hur det såg ut bara för ett tiotal år sedan. CBCT-röntgen - datortomografi för tredimensionella röntgenbilder - är ett exempel på [...]


Diabetiker har rätt till extra tandvårdsbidrag

20 sep 2021

Tandvårdsbidrag för diabetiker Lider man av diabetes så kan man ha rätt till ett extra tandvårdsbidrag. Det som förutsätts är att man lider av en en svårinställd diabetes och detta definieras av att man under en period om sex månader ska ha tre stycken prov Hba1c - tagna på varandra - som visar över 73 [...]


Vad är Zirkonia och hur fungerar det?

16 maj 2021

Zirkonia, eller zirkoniumdioxid, är en keram som framställt genom oxidering av det metalliska grundämnet zirkonium. Zirkonia är ett metallfritt alternativ till titan (vars kemiska sammansättning det i stor utsträckning delar) i tandimplantat och går även att använda till tandkronor. Zirkonia – metallfria tandimplantat Allt fler tandmottagningar erbjuder metallfria tandimplantat, vanligen av keramer (organiska icke-metalliska material). [...]


Vad gör en tandtekniker?

12 apr 2021

En tandtekniker är den person som exempelvis tar fram de kronor som ska fästas på ditt tandimplantat, som skräddarsyr de tandproteser som du ska fästa i munnen och som skapar exempelvis en tandställning som fullt ut är utformad mot dina tänder och ditt bett. Många privata tandläkarmottagningar idag har en egen tandtekniker på plats, men [...]


Tandprotes – information, alternativ och skötsel

23 mar 2021

Att tappa sina tänder är något som kan ske av olika skäl. Vanligast är en kombination av misskötsel, åldrande och ett osunt leverne. En person som röker eller äter väldigt mycket sämre mat löper en högre risk att drabbas av tandlossning än vad en icke-rökare som sköter sin kost gör. Utöver detta kan även exempelvis [...]


Missfärgade tänder - orsaker och åtgärder

15 feb 2021

Missfärgade tänder är något som många lider av och det finns ofta en korrelation mellan missfärgningarna och det egna levernet. Missfärgningar kommer nämligen till stor del av det du äter eller dricker. Kaffe, te, vin och läsk är exempel på några av de drycker som kan missfärga tänder. Även den egna genetiken kan fungera som [...]


Stifttand - så fungerar det

18 jan 2021

Det finns olika behandlingar att välja mellan i samband med att man som patient slagit ut en tand - eller flera sådana - i samband med exempelvis en olycka. Samma sak gäller för tänder som lossnat som en följd av exempelvis sämre kost i kombination med undermålig munhälsa. Att operera in en stifttand är ett [...]