Tandställning för vuxna - osynliga och synliga

Modern tandreglering

Känner du dig missnöjd med dina tänder? Håller det tillbaka ditt leende som vuxen? Det är inte försent att använda tandställning även om du uppnått vuxen ålder. I dag finns en rad olika lösningar för att ordna en tandreglering för dig som blivit myndig eller rent av fullvuxen. Om det handlar om en enklare estetisk tandreglering betalar du ofta tandställningen själv efter 23 års ålder.

“Vill du ha en tandställning som går att ta av eller en fast tandställning?”

Men har du ett besvärande överbett som gör att du inte kan sluta samman läpparna normalt, eller kanske ett underbett som ger sår i gommen eller andra bettavvikelser - då kan behandlingen ingå i det så kallade högkostnadsskyddet för tandvård som vi har här i Sverige.

osynlig tandställning för vuxna

Det finns två huvudtyper av tandställningar. En fast tandställning som tandvårdspersonalen sätter fast och som du behåller tills behandlingen är klar. Det finns också avtagbara tandställningar som du själv tar av och på under dygnet. Tillsammans med tandläkare får du komma fram till vilken lösning som är den bästa för dig och dina tänder.

Klassiska rälsen i ny tappning

De flesta som hör ordet tandställning tänker kanske på den klassiska rälsen i metall med fästen och tråd utanpå varje tand. Den typen av tandställning finns förstås fortfarande och ger ett pålitligt resultat. Tandläkarens placering av fästena i kombination med att tandställningen sitter fast dygnet runt kan ge ett mycket exakt resultat.

En nackdel kan vara att fästena känns något mot insidan av läpparna, men den högsta tröskeln för en vuxen patient är ändå rent estetiskt. Vill man förbättra sitt utseende känns det inte alltid så kul att först behöva ha en metallställning på tänderna.

I dag finns genomskinliga fästen som ger ett mycket mer dämpat intryck. Med dessa fästen på de mest synliga tänderna i munnen är det i princip bara metalltråden längs med tandraden som syns när du talar eller ler. Det kan vara ett bra alternativ för dig som tvekar inför den klassiska metallrälsen.

Osynlig tandställning bakom tänderna

En annan variant går ut på att fästa fästen och tråd på baksidan av tänderna. Idéen bakom den här typen av räls är densamma som den mer klassiska rälsen utanpå tänderna. Också här kan tandställningen ge ett mycket bra resultat eftersom du aldrig tar av den själv. Däremot måste du noga följa tandläkarens råd om skötsel och munhygien under tiden som du bär tandställningen för bästa resultat.

Genomskinliga skenor ett bra alternativ

I dag finns också en rad bettskenor på marknaden. En del används bara på natten, men för dig som vill göra en större tandreglering behövs nog en tandställning som du bär fler timmar av dygnet. Ett alternativ kan vara skenor som sitter runt ränderna, som en form du själv tar av och på. Det finns idag genomskinliga skenor som du kan använda som tandställning utan att den syns särskilt väl. Fråga din tandläkare för att få veta vad som passar just dig.

 

Tandläkare i moderna lokaler
16 Oct 2018