5 december, 2018

Naturlig tandblekning – Fungerar det?

Kan man bleka tänderna på naturligt sätt?

På internet florerar många tips på hur man på naturlig väg, det vill säga utan kemikalier, kan få vitare tänder. Att på ett enkelt och billigt sätt bleka sina tänder hemma kan verka lockande, och de flesta av de metoder som beskrivs har också en märkbar effekt den första tiden. Det är dock viktigt att komma ihåg att om man fortsätter dricka te, kaffe eller vin, eller röka eller snusa, så kommer tänderna att bli missfärgade igen. Det är ett faktum som inte går att komma runt. Dessutom är det så att många av de metoder som rekommenderas för tandblekning utöver att bleka tänderna också ofta har en frätande effekt på tandemaljen. Något som i längden kan leda till karies och andra tandsjukdomar.

”Har du klen tandemalj, ilningar i tänderna eller om du röker eller snusar så ska du inte bleka tänderna över huvud taget. Är du osäker på om en metod är bra eller skadlig för tänderna, kontakta alltid en tandläkare innan du provar”

För dig som vill prova på att bleka tänderna på naturlig väg hemma finns det några saker att tänka på. Det första är så klart att du alltid gör det på egen risk. De som skriver om metoder för tandblekning på internet tar inget ansvar för konsekvenserna av det de skriver. Du är själv ansvarig för dina egna handlingar. Har du klen tandemalj, ilningar i tänderna eller om du röker eller snusar så ska du inte bleka tänderna över huvud taget. Är du osäker på om en metod är bra eller skadlig för tänderna, kontakta alltid en tandläkare innan du provar.

Tandblekning med aktivt kol

Det finns många ”huskurer” man kan ta till för att bleka tänderna på naturlig väg hemma. En av de vanligaste är aktivt kol. Aktivt kol har en bindande effekt och de som förespråkar metoden förklarar den genom att missfärgningar och plack ”binds” till kolet och försvinner från tanden. Metoden går helt enkelt till så att man doppar tandborsten i en blandning av kol och kokosolja och borstar mjukt i ungefär 2 minuter. Effekten märks redan efter några behandlingar. Man kan också gurgla aktivt kol blandat med vatten.

Det finns inget vetenskapligt stöd för att tandblekning med aktivt kol fungerar, till exempel är många tandläkare skeptiska till teorin om hur missfärgningar binds till kolet.

Andra metoder för naturlig tandblekning

Andra ämnen som sägs vara effektiva mot missfärgningar på tänderna är till exempel gurkmeja och kokosolja. Att skölja runt en tesked kokosolja i munnen varje morgon kan ha en positiv inverkan på tänderna menar många, som gjort det till en del av sin morgonrutin. Ett annat tips som då och då dyker upp är att borsta med en blandning av jordgubbar och bikarbonat. Bikarbonat är en ingrediens som ofta återfinns i de tandblekningskurer som finns att köpa i hälsokostaffärer. Att jordgubbar har en effekt på missfärgningar stämmer också, men det är dessvärre även så att när missfärgningarna försvunnit så fortsätter syran i jordgubbarna, precis som syran i andra frukter och drycker, att äta sig in i tandemaljen. Detta är alltså definitivt inte en metod som kan rekommenderas under lång tid.

En nypa salt

Vi kan varken bestämt avråda eller rekommendera att utföra tandblekning hemma med ovanstående metoder. Men som alltid när man utför behandlingar som påverkar tandhygienen hemma så är det bra att läsa på, att vara skeptisk och att inte tro på allt som sägs på internet. Kolla gärna med oss om du funderar över någon behandling. Vi kommer gärna med rekommendationer utifrån hur dina tänder ser ut. En del metoder kan fungera bra, andra kan vara direkt skadliga för dig och dina tänder.

Säkra sätt att undvika missfärgade tänder

Tandblekningsmetoder som innefattar produkter med hög syrahalt gör du bäst i att undvika. Detta av samma anledning som du inte bör dricka mycket juicer, te eller vin om du vill undvika missfärgningar på tänderna. Frukt har samma effekt, det startar ett angrepp på dina tänder så fort det kommer i kontakt med dem. Att dricka genom ett sugrör är därför ett bra sätt att skona sina tänder.

Självklart ska du inte heller röka eller snusa, och du ska borsta tänderna regelbundet. Men viktigast av allt är kanske att du lär dig att acceptera att det faktiskt är helt naturligt att tänderna gulnar en aning med åren och att det kanske inte är så farligt. Ett sådant förhållningssätt kan göra att du kanske undviker de mest tvivelaktiga metoderna för att bleka tänderna. Metoder som kanske ger ett gott kortsiktigt resultat men påverkar dina tänder mycket negativt i det långa loppet.