5 december, 2018

Naturlig tandblekning – Fungerar det?

Kan man bleka tänderna på naturligt sätt?

På internet florerar många tips på hur man på naturlig väg, det vill säga utan kemikalier, kan få vitare tänder. Att på ett enkelt och billigt sätt bleka sina tänder hemma kan verka lockande, och de flesta av de metoder som beskrivs har också en märkbar effekt den första tiden. Det är dock viktigt att komma ihåg att om man fortsätter dricka te, kaffe eller vin, eller röka eller snusa, så kommer tänderna att bli missfärgade igen. Det är ett faktum som inte går att komma runt. Dessutom är det så att många av de metoder som rekommenderas för tandblekning utöver att bleka tänderna också ofta har en frätande effekt på tandemaljen. Något som i längden kan leda till karies och andra tandsjukdomar.

”Har du klen tandemalj, ilningar i tänderna eller om du röker eller snusar så ska du inte bleka tänderna över huvud taget. Är du osäker på om en metod är bra eller skadlig för tänderna, kontakta alltid en tandläkare innan du provar”

För dig som vill prova på att bleka tänderna på naturlig väg hemma finns det några saker att tänka på. Det första är så klart att du alltid gör det på egen risk. De som skriver om metoder för tandblekning på internet tar inget ansvar för konsekvenserna av det de skriver. Du är själv ansvarig för dina egna handlingar. Har du klen tandemalj, ilningar i tänderna eller om du röker eller snusar så ska du inte bleka tänderna över huvud taget. Är du osäker på om en metod är bra eller skadlig för tänderna, kontakta alltid en tandläkare innan du provar.

Tandblekning med aktivt kol

Det finns många ”huskurer” man kan ta till för att bleka tänderna på naturlig väg hemma. En av de vanligaste är aktivt kol. Aktivt kol har en bindande effekt och de som förespråkar metoden förklarar den genom att missfärgningar och plack ”binds” till kolet och försvinner från tanden. Metoden går helt enkelt till så att man doppar tandborsten i en blandning av kol och kokosolja och borstar mjukt i ungefär 2 minuter. Effekten märks redan efter några behandlingar. Man kan också gurgla aktivt kol blandat med vatten.

Det finns inget vetenskapligt stöd för att tandblekning med aktiv