12 december, 2018

Ekologisk tandkräm – Tips

Den som är intresserad av att hitta ekologiska alternativ till de vanliga tandkrämerna har ett stort utbud att välja bland. På senare år har marknaden vuxit stort och ekologiska tandkrämer går nu utmärkt att få tag på i vanliga livsmedelsbutiker, på apoteket och online. Men vad är det då för skillnad på ekologisk och ”icke-ekologisk” tandkräm, och varför vill man vilja ekologiskt?

”Det främsta skälen till att man vill välja ekologiskt är att det är bättre för miljön och för att man anser att det är bättre för hälsan”

Att en produkt är ekologisk innebär att den är naturlig. Det vill säga att den inte innehåller syntetiska tillsatsämnen som tillsats för att till exempel påverka hållbarheten, färgen eller smaken. Det främsta skälen till att man vill välja ekologiskt är att det är bättre för miljön och för att man anser att det är bättre för hälsan att undvika produkter som innehåller syntetiska ämnen och ”gifter”. I vanliga tandkrämer och även i många kosmetiska produkter förekommer ämnen som parabener, triklosan och natriumlaurylsulfat, som alla är eller har varit föremål för omfattande debatt.

Tre vanliga tillsatser som saknas i ekologisk tandkräm

Parabener är en sorts kemikalier godkända för användning i kosmetiska produkter. De har en starkt konserverande verkan, vilket gör att de förhindrar tillväxt av bakterier och mögel i produkterna. De används också som tillsats i mat. Men de har också misstänkts ha en hormonstörande effekt och många menar att parabener borde förbjudas.

Triklosan tillsätts i tandkräm för att det är effektivt mot plack och tandlossning och ger ett friskare tandkött. Det har däremot visat sig vara miljöfarligt och att det framför allt kan påverka vattenmiljön. Det har även misstänkts bidraga till uppkomsten av resistenta bakteriestammar. Triklosan är inte längre ett vanligt ämne i tandkräm, till exempel köper ICA inte längre in tandkrämer som innehåller triklosan.

Natriumlaurylsulfat är ett ämne som tillsätts i vissa tandkrämer som skumbildare. Det är inte miljöfarligt men kan hos vissa användare med känsligt tandkött skapa retningar och klåda. Därför väljer även många av de stora tandkrämstillverkarna att utesluta natriumlaurylsulfat från sina produkter. Studier har visat att tandkräm utan natriumlaurylsulfat är lika effektiv.