10 juni, 2019

Varför får man sneda tänder när man blir äldre?

Våra tänder rör sig, och de fortsätter att göra det hela livet. Detta, i kombination med att våra käkar krymper, gör att vi aldrig kan vara säkra på hur våra tänder kommer att se ut när vi blir äldre. Det enda vi har gemensamt är att tänderna får det trängre i munnen, och att det därmed också finns större risk att de blir snedställda. Men hur mycket tänderna rör sig, och hur mycket käkarna krymper, är individuellt.

”Tänderna har helt enkelt mindre plats än förr, de trycker på varandra och när det inte finns plats så får vissa tänder maka på sig och hamnar innanför eller utanför de andra”

Du ser alltså inte i syne om du, när du kommer upp i åren, tycker att dina tänder ser mer sneda ut än när du var yngre. Tänderna har helt enkelt mindre plats än förr, de trycker på varandra och när det inte finns plats så får vissa tänder maka på sig och hamnar innanför eller utanför de andra. Särskilt vanligt är det i underkäken, något som kan kännas olyckligt eftersom den undre tandraden tenderar att bli mer synlig när man blir gammal och ansiktet förändras.

Käkarna krymper ju äldre vi blir

Genom en unik studie, utförd mellan 1949 och 1989 av Odontologiska fakulteten på Malmö Högskola, vet vi säkert att käkarna hos de flesta människor krymper med åren. De krymper både på längden och bredden, och även om det bara handlar om några enstaka millimeter så är det tillräckligt för att ställa till med oreda i munnen.

Att tänderna får det trängre gör inte bara att de kan snedställas och se lite skeva ut, det kan också ge besvär med värk. Om tänderna får det så trångt att de blir sneda eller orsakar smärta måste man så klart göra något åt det. Ibland kan det bästa vara att dra ut en tand och sedan reglera tänderna med tandställning.

Tandställning när man blir äldre

Det är egentligen aldrig för sent att skaffa tandställning för att reglera sina tänder, och det har också blivit allt vanligare att äldre människor skaffar tandställning. Ofta beror det just på problemen vi nämnt ovan, men det kan också vara att man till slut bestämmer sig för att åtgärden den där gluggen man alltid irriterat sig på.

Det har också kommit flera bra alternativ till den gamla ”rälsen” som många förknippar med en tandställning. Numera finns det tandställnin