17 juni, 2019

Ilningar av choklad | Så blir du av med dem

Ilar det i tänderna när du äter choklad eller annat godis? Det är inte ovanligt att just choklad framkallar ilningar och obehag, till förtret för många godisälskare. Att det ilar kan ha olika orsaker, och ilningarna är naturligtvis inte kopplade till chokladen i sig, utan är tecken på att något inte står rätt till med tänderna. Choklad har dock en kraftfull smak, innehåller flera olika syror och lägger sig gärna runt tänderna, något som kan göra att man känner ilningarna tydligare.

”Ilningarna kan bero på många saker. Den troligaste orsaken är att dina tandhalsar blivit blottade, något som kan inträffa om du borstat tänderna för hårt eller använt en tandborste med för hårda strån”

Det finns bara ett sätt att säkert veta hur du ska bli av med ilningar i tänderna när du äter choklad, och det är att besöka en tandläkare. Ilningarna kan ju som sagt bero på många saker. Den troligaste orsaken är att dina tandhalsar blivit blottade, något som kan inträffa om du borstat tänderna för hårt eller använt en tandborste med för hårda strån. Andra tänkbara orsaker kan vara att du fått en spricka i en tand. Ilningarna kan också bero på karies.

Hur du blir av med ilningar i tänderna

En tandläkare kan hjälpa dig att bli av med ilningar i tänderna. Men du kan börja med att tänka över hur du borstar dina tänder. Använder du en borste med hårda strån, eller tar i för hårt när du borstar, så är det mycket troligt att ditt tandkött på grund av detta dragit sig nedåt och gjort att tandhalsarna blivit blottade. Tänderna har nere vid halsarna ingen emalj utan dentinet, som kapslar in pulpan, ligger oskyddat. Dentinet är mycket känsligt, för värme och kyla men även för kraftfulla smakämnen och syror.

Genom att byta till en mjukare borste och dessutom borsta med lättare och mindre tag så kan du förhoppningsvis stoppa denna process, och i vissa fall kanske slippa ilningarna. Men mer troligt är att du blir tvungen att gå till en tandläkare och få tandhalsarna lackade med fluor. Ett tandläkarbesök är alltså i regel nödvändigt, och är dessutom ett säkert sätt att också utesluta karies eller sprickor, något som kräver omedelbar behandling.

Choklad kan vara bra för tänderna

Nya rön har visat att ett av de ämnen som finns i choklad, teobromin, faktiskt kan stärka tandemaljen. En undersökning dä