2 november, 2019

Är det farligt att äta tandkräm?

Kan jag eller mitt barn bli förgiftade av tandkräm med fluor? Det är en fråga som de senaste åren blivit allt vanligare bland föräldrar som i stor utsträckning använder sig av sociala medier för att orientera sig. På forum och i trådar på nätet sprids en bild av fluor som ett gift som vi människor helst av allt borde avstå från.

Och visst är det sant att fluor är ett giftigt ämne. I sin grundform är fluor en gas som är giftigare än till och med klorgas. Men eftersom det också är ett mycket reaktivt ämne förekommer det inte fritt i naturen utan påträffas endast i bunden form, som fluorid. Fluorid finns i vårt grundvatten och i livsmedel som till exempel fisk och grönsaker.

”Det är svårt att förhindra att till exempel barn sväljer tandkrämen i stället för att spotta ut den, och lite får man kanske i sig själv varje gång man borstar. Så hur farligt är det egentligen att svälja tandkräm?”

I tandkräm tillsätts fluorid i form av natriumfluorid. Fluor i tandkräm har använts i över sjuttio år, och dess betydelse för svenskarnas tandhälsa kan inte överdrivas. Före 1960 var det mycket vanligt med tandlöshet i Sverige, upp emot en fjärdedel av befolkningen saknade alla tänder i en eller båda käkarna. Så gott som alla barn och unga hade återkommande hål i tänderna, något som i dag är betydligt ovanligare.

Eftersom tandkräm ju inte är avsett att förtäras, utan spottas ut, så har det egentligen aldrig setts som någon risk att tillsätta fluor i tandkräm. Samtidigt är det svårt att förhindra att till exempel barn sväljer tandkrämen i stället för att spotta ut den, och lite får man kanske i sig själv varje gång man borstar. Så hur farligt är det egentligen att svälja tandkräm?

En hel tub tandkräm innan illamående

Enligt Vårdguiden kan förgiftningssymtom uppstå om man får i sig mellan 5 och 15 mg fluor per kilo kroppssvikt. Detta innebär att ett barn på tio kilo behöver få i sig mellan en och tre tuber tandkräm innan det blir illamående.

Att svälja en liten klick tandkräm vid tandborstning är alltså helt ofarligt, men det är så klart ändå bäst att försöka lära barnet att spotta ut tandkrämen. Att svälja mycket tandkräm kan ha andra bieffekter som inte har med fluoret att göra, som diarré av tillsatta sötningsmedel som finns i många tandkrämer.

Hur vet man att man tar lagom mycket tandkräm

En vuxen person ska ta ungefär två centimeter tandkräm på borsten. Då får tänderna så mycket fluor att det stärker emaljen och ger de rätta kariesförebyggande egenskaperna. Du ska inte skölja efteråt utan bara spotta ut. På så sätt stannar mer fluor kvar på tänderna och ger ett bättre skydd. För barn gäller att man kan gå efter storleken på barnets lillfingernagel. En klick av den storleken är precis lagom för ett växande barn.

Blir man dummare av fluor?

Röster har höjts för att fluor kan påverka intelligensen negativt, och göra oss slöa och avtrubbade. Detta skrämmer naturligtvis många föräldrar, som så klart inte vill förgifta sina barn och ge dem sämre förutsättningar i livet. 2017 genomfördes en stor undersökning av två forskare vid Uppsala Universitet, som visade att halten fluorid i dricksvattnet, som varierar mycket i Sverige, inte har någon effekt på intelligensen över huvud taget.

Däremot visade undersökningen, vilket kanske inte kommer som någon stor överraskning, att barn i områden med högre fluorhalt i dricksvattnet har en bättre tandhälsa. Det var också genom en jämförelse mellan två amerikanska städer, Colorado Springs och Boulder, som man i början av 1900-talet först kom underfund med fluoridens karieshämmande egenskaper.

Var inte rädd för att använda fluortandkräm

Att avstå från fluor i tandkrämen under barnaåren innebär en förhöjd risk för karies och bidrar även till en sämre tandhälsa i vuxen ålder. Var inte rädd för att använda fluortandkräm själv eller till ditt barn utan lita på den seriösa forskning som finns på området. Så länge fluortandkräm används med måtta så är det helt ofarligt, men har också en avgörande betydelse för att skydda dina tänder.