2 november, 2019

Är det farligt att äta tandkräm?

Kan jag eller mitt barn bli förgiftade av tandkräm med fluor? Det är en fråga som de senaste åren blivit allt vanligare bland föräldrar som i stor utsträckning använder sig av sociala medier för att orientera sig. På forum och i trådar på nätet sprids en bild av fluor som ett gift som vi människor helst av allt borde avstå från.

Och visst är det sant att fluor är ett giftigt ämne. I sin grundform är fluor en gas som är giftigare än till och med klorgas. Men eftersom det också är ett mycket reaktivt ämne förekommer det inte fritt i naturen utan påträffas endast i bunden form, som fluorid. Fluorid finns i vårt grundvatten och i livsmedel som till exempel fisk och grönsaker.

”Det är svårt att förhindra att till exempel barn sväljer tandkrämen i stället för att spotta ut den, och lite får man kanske i sig själv varje gång man borstar. Så hur farligt är det egentligen att svälja tandkräm?”

I tandkräm tillsätts fluorid i form av natriumfluorid. Fluor i tandkräm har använts i över sjuttio år, och dess betydelse för svenskarnas tandhälsa kan inte överdrivas. Före 1960 var det mycket vanligt med tandlöshet i Sverige, upp emot en fjärdedel av befolkningen saknade alla tänder i en eller båda käkarna. Så gott som alla barn och unga hade återkommande hål i tänderna, något som i dag är betydligt ovanligare.

Eftersom tandkräm ju inte är avsett att förtäras, utan spottas ut, så har det egentligen aldrig setts som någon risk att tillsätta fluor i tandkräm. Samtidigt är det svårt att förhindra att till exempel barn sväljer tandkrämen i stället för att spotta ut den, och lite får man kanske i sig själv varje gång man borstar. Så hur farligt är det egentligen att svälja tandkräm?

En hel tub tandkräm innan illamående

Enligt Vårdguiden kan förgiftningssymtom uppstå om man får i sig mellan 5 och 15 mg fluor per kilo kroppssvikt. Detta innebär att ett barn på tio kilo behöver få i sig mellan en och tre tuber tandkräm innan det blir illamående.

Att svälja en liten klick tandkräm vid tandborstning är alltså helt ofarligt, men det är så klart ändå bäst att försöka lära barnet att spotta ut tandkrämen. Att svälja mycket tandkräm kan ha andra bieffekter som inte har med fluoret att göra, som diarré av tillsatta sötningsmedel som finns i många tandkrämer.

Hur vet man att man tar lagom mycket tandkräm

En vuxen person ska ta ungefär två centimeter tandkräm på borsten. Då får tänderna så mycket fluor att det stärker emaljen och ger de rätta kariesförebyggande egenskaperna. Du ska inte skölja efteråt utan bara spotta ut. På så sätt stannar mer fluor kvar på tänderna