3 februari, 2020

Är vegetarisk mat bättre för tänderna?

Flera studier visar att vegetarisk mat är bättre för både hälsan och miljön. Men är vegetarisk mat bättre för tänderna?

Vegetarisk mat brukar framhållas som mer nyttig och hälsosam. Inom flera av de ”blå zonerna” (områden i värden där man lever längre) äter man främst vegetariskt. Men det finns en baksida vilket är tandhälsan. Det finns nämligen forskning som pekar på att vegetarianer har dubbelt så stor risk att få tandproblem. Det gäller främst frätskador.

Stor studie som påvisar problem med tandhälsan

Det är totalt 18 olika studier som sammanfogats och presenterats under namnet Community Dentistry and Oral Epidemiology. Fördelen med sammanfattningen är att den får mer tyngd än varje studie för sig själv. De mindre studierna visade visserligen liknande resultat men har inte fått genomslagskraft på grund av dess mindre omfattning.

När forskarna valde att slå samman dessa skapades en helhetsbild som påvisade att risken för tanderosion fördubblades hos vegetarianer.

Tanderosion

Tanderosion kallas vanligtvis för frätskador vilket även tydligt påvisar vad det handlar om. Olika livsmedel fräter olika mycket på tänderna och främst är det med syrlig frukt som frätskador kan uppstå. (Detta förutsatt att man har ett högt intag av sura frukter.) När frätskador uppstår skadas tandemaljen, något som inte sedan kan återställas.

Frukter och grönsaker är orsaken

Orsaken till att vegetarianer får så betydligt högre risk för frätskador på tänderna anses vara att de äter mera frukt och grönt än de som även äter kött. Fruktsaften från flera olika frukter påverkar tänderna långsiktigt och genom att regelbundet enbart äta frukter och grönsaker kan emaljen sakta men säkert få frätskador.

Dessutom kan det finnas en ytterligare orsak. Det är att vegetarianer får i sig betydligt mindre mängd essentiella aminosyror. Dessa är viktiga för att bygga upp tänderna.

Åtgärder

Har en tandläkare påpekat att frätskador börjar uppkomma på tänderna är det viktigt att man agerar så inte utvecklingen går åt fel håll. Bland annat kan man:

Sluta med sura frukter

Framförallt är det citrusfrukter då dessa skapar en stark frätande effekt på tänderna. Även ketchup fungerar negativt.

Blek inte tänderna

Detta kan försämra tändernas motståndskraftighet mot syran i exempelvis citrusfrukter.

Undvik sura dry