7 april, 2020

Tandvård för hundar – information och tips

Det är inte ovanligt att våra fyrbenta vänner får tandproblem. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och noggrann. Här kan du läsa mer om tandvård för hundar.

Varför ska man vårda hundens tänder?

Hundens tänder utsätts för mycket påfrestningar precis som våra egna och givetvis är det lika viktigt att han hand om hundens tänder som sina egna. Att skapa en tandvårdsrutin för din hund kommer dessutom att löna sig i längden då du besparar ditt husdjur från smärta och problem samtidigt som du gör din plånbok en tjänst.

Hoppar man över tandvård på sin hund finns risk för tandsten, vilket i sin tur kan leda både till tandlossning och andra problematiska tandsjukdomar. Det blir smärtsamt och jobbigt för hunden och i värsta fall väldigt dyrt för dig.

Vänj hunden som valp

Den som någon gång haft en hundvalp vet att det hör till att skor, bordsben och många andra föremål ligger illa till när den lilla är ett par månader gammal. Valpen har mjölktänder som ramlar ur vid ca tre till sex månaders ålder och den biter då på saker för att det kliar och gör ont i munnen.

Redan här är det bra om man har vant valpen med tandvårdsrutiner, så att det inte blir någon stor grej när du vill in och pillra i munnen på den lilla. Börja så tidigt som möjligt med att undersöka munnen – det kommer garanterat underlätta för er båda.

Se också till att valpen har bra tuggleksaker under den här jobbiga perioden – det finns många bra varianter som lindrar smärtan, till exempel leksaker man lägger i frysen och som då ger en kylande effekt.

Förebyggande tandvård för vuxen hund

Så hur vårdar man sin hunds tänder när den har blivit vuxen? Man behöver inte krångla till det allt för mycket utan försök att göra det till en rutin tidigt för att sedan hålla den. Köp en tandborste och tandkräm – det finns speciella produkter för just hundar att köpa i djuraffären.

Det allra bästa är om man borstar hundens tänder varje dag men tycker man om det känns tidskrävande kan man istället införa en tandvårdsrutin som man utför minst en gång i veckan.

Foder och tuggpinnar

Vilket foder man väljer att ge till sin hund kan även det påverka mun och tänder. Det är en fördel att välja ett torrfoder istället för ett blött, eftersom dom hårda kulorna hjälper till att skrapa bort plack och andra orenheter. Blötfoder har en dessutom en större tendens att lämna rester kring tänderna vilket snabbt kan leda till tandsten.

Som komplement till fodret kan man ge sin hund speciella tuggpinnar, framtagna just för att ge en bättre tandhälsa. Dessa är framtagna med en speciell textur och innehåller ämnen som motverkar plack och tandsten och som dessutom ger hunden en bättre andedräkt. Tuggpinnar finns att köpa till hundar i olika storlekar och dom flesta brukar mumsa i sig dom med stor aptit.

Ta hunden på tandkontroll

För att vara på den säkra sidan när det gäller hundens munhälsa är det bra att ta den till veterinären för en tandkontoll då och då, gärna någon gång per år. Även om man inte märkt av några direkta problem kan det vara bra att få ett professionellt utlåtande. Man får även bra tips och råd på vad man kan förbättra och man kan även få hjälp att välja till exempel en tandkräm som passar för just din hund.

Det är troligen inte så många hundägare som borstar sin hunds tänder varje dag, främst för att det känns jobbigt och tidskrävande. Vissa är även av den åsikten att det är onödigt men det är det verkligen inte. Tänk på att en tandborstning inte tar mer än ett par minuter och försök att se vilka fördelar som kommer med att göra det.

Regelbunden tandborstning är även den enda tandvård man behöver genomföra själv och lyckas man få till en bra rutin kommer hunden troligtvis slippa tandproblem och allt vad det kan medföra. Tillsammans med en tandkontroll då och då kan man verkligen försäkra sig om att djuret har en god munhälsa – någon som sagt är lika viktigt som din egen.