8 juni, 2020

Så botar du din tandläkarskräck

Upplever du stress, ångest och rädsla inför dina tandläkarbesök? Då är du definitivt inte ensam – så botar du din tandläkarskräck.

Inse att du inte är ensam

Det finns som sagt oerhört många människor som lider av tandläkarskräck och ett steg på vägen att komma över den är att inse att du faktiskt inte är ensam om detta problem. Drygt 5% av Sveriges vuxna har så svår skräck att dom undviker att gå till tandläkaren över huvud taget – vilket av naturliga skäl inte heller är bra.

Undviker man sina regelbundna besök finns stor risk att drabbas av allvarliga problem eller till och med sjukdomar, vilket i sin tur kommer kräva omfattande ingrepp.

Att veta att man inte är ensam och bli medveten om att detta är ett vanligt problem kan lätta något på pressen och stressen många patienter upplever. Kanske kan du hitta någon med samma bekymmer att bolla dina tankar med? (Tänk dock på att inte skrämma upp varandra, utan försök att ha positiva samtal).

Prata med din tandläkare

Ett annat viktigt steg för den som lider av tandläkarskräck är att samtala med den aktuella tandläkaren. Vanligen är det ju inte själva tandläkaren man är rädd för, utan ingreppen som denne utför. Att lätta på hjärtat och berätta hur man känner kan göra mycket och är en viktig del av processen.

Förklara att du upplever besöken som obehagliga och jobbiga – det är som sagt inte ovanligt att människor i olika åldrar lider av tandläkarskräck och dom flesta bemöter detta på ett lugnt och bra sätt. Tillsammans kan ni då kommer överens om hur du vill ha det när du genomför dina besök, vilket bara det kan göra att man känner sig mer trygg i att faktiskt gå dit.

Byt tandläkare

Upplever du att din nuvarande tandläkare inte tar dina bekymmer på allvar kan det vara läge att byta till någon annan. Be om en ny tandläkare eller skriv in dig på en annan tandläkarklinik.

Det finns faktiskt tandläkare som främst behandlar patienter som lider av tandläkarskräck. Dom vet precis vilket bemötande som krävs för att denne ska känna sig lugn och här blir man såklart särskilt väl omhändertagen. Kanske är det så enkelt att din skräck grundar sig i att du tidigare haft en otrevlig tandläkare eller bara någon du inte känt förtroende för.

En ny tandläkare kan göra underverk och förändra din syn och tankesätt helt och hållet. Bemötandet och känslan är A och O!

Ta med någon som stöd

Det brukar inte vara några som helst problem att ha med sig en nära vän eller familjemedlem när man genomför en undersökning eller behandling hos tandläkare. För dig som lider av skräck kan det vara mentalt avslappnande att ha någon med i rummet som du litar på och känner stort förtroende för. Kanske har du till och med någon som kan hålla dig i handen?

Lugnande läkemedel

Att bota tandläkarskräck är naturligtvis inte gjort i en handvändning, utan är som tidigare nämnt en process som kommer ta lång tid. Besöken måste genomföras för att känslan ska kunna förändras och den som lider av så svåra problem att besöken uteblir hellre än att utsätta sig för dom kan lugnande läkemedel vara nödvändiga.

Dessa gör att man slappnar av lättare och det kommer underlätta både för patient och tandläkare. Givetvis behöver man få dessa läkemedel utskriva av läkare.

Tandvård under narkos

Det är inte jättevanligt men det händer – att patienter sövs för att en undersökning eller behandling sa kunna genomföras. Bra att ha i åtanke är att en narkos inte kommer förbättra rädslan men däremot kan det vara nödvändigt för att åtgärda akuta problem.

Övriga tips

För att bota sin tandläkarskräck handlar det mycket om att förändra sitt tankesätt och skapa positiva upplevelser. Genom att samtala med tandläkaren brukar denne kunna bli en bra hjälp på vägen mot lugnare och tryggare besök.

Ytterligare ett tips är att besöka din tandvårdsklinik utan att du har ett besök inbokat. Sitt fem minuter i väntrummet då och då bara för att bekanta dig med miljön. Tids nog kommer hjärnan att koppla att det inte är en farlig plats och för varje gång bli det lite lättare att kliva in genom dörrarna med en bra känsla.