8 februari, 2021

Karies (hål i tänderna) – en genomgång

Vad är karies och varför får man hål i tänderna? Vi tänkte gå igenom allt som har med detta att göra.

Det innebär att vi tittar närmare på allt från hur du undviker att drabbas, hur du ska agera om du får hål i tänderna och vilka justeringar i kosten som kan ge dig friskare, starkare tänder.

Vad är karies?

Karies och hål i tänderna är samma sak. Säger en tandläkare att du har ett hål i tand så har tanden i fråga blivit utsatt för ett kariesangrepp och detta har skett genom att bakterier – skadliga sådana – bildat syror som i sin tur löst upp tandytan. Det är förklaringen till vad karies är.

Kan jag upptäcka karies?

I många fall så upptäcker man inte karies förrän det är för sent och så man redan har ett hål i tänderna. Det finns emellertid symptom att hålla utkik efter. Ta gärna en spegel för att kontrollera dina tänder med jämna mellanrum – och se då även till att ha en bra belysning i det rum du befinner dig i.

Om du exempelvis skulle upptäcka en vit fläck på tandens emalj så kan den indikera ett tidigt stadie på karies. Likaså om du, vid tandens rot, upptäcker en mörk fläck. Det kan också påvisa ett kariesangrepp.

Övriga symptom kan vara mer fysiska där du känner ilningar eller isningar. Sådana obehagskänslor brukar visa att hålet blivit djupare. Renodlad smärta – tandvärk – å sin sida indikerar att tandens nerv blivit inflammerad. Oavsett symptom så är det läge att boka in en tid för en undersökning av en tandläkare.

Hur behandlas hål i tänderna?

En tandläkare – eller en tandhygienist – kommer vid undersökning att fastställa huruvida du har karies eller inte. Det sker genom en vanlig undersökning och även via röntgen. Det senare för att upptäcka karies som annars skulle vara svår att se med blotta ögat. Karies kan sätta sig på dolda tandytor och där gör röntgen en enorm skillnad. Skulle du ha karies så sker också en behandling. Denna sker i två steg:

  • Den skadade delen tas bort. Tandläkaren använder normalt en borr för att ta bort den skadade delen av tanden. Det finns även andra metoder – exempelvis ett medel som löser upp den skadade delen och där tandläkaren sedan kan skrapa bort denna – men borren är det mest vanliga tillvägagångssättet. Det gör inte ont och behandlingen går både fort och utan några större obehag. Bedövning hjälper och idag behöver du inte ens behöva känna sticket av en spruta. Numera finns effektiva bedövningskrämer.

  • Ersätta borttaget tandmaterial. Hålet fylls med ett material som bygger upp tanden och som gör den stark. Det kan vara guld, det kan vara porslin eller plastkomposit. Du som patient kan rådgöra med tandläkaren om detta.

Skulle det handla om ett större angrepp och en mer skadad tand så kan det vara en bättre lösning att ta bort tanden snarare än att laga den. Här sker alltid en individuell bedömning.

Hur undviker jag karies?

Karies uppkommer ofta som en följd av vad man äter och dricker. Detta i kombination med undermålig tandskötsel kan leda till att man drabbas av hål i tänderna. Vissa livsmedel och vissa produkter är värre än andra och här handlar det främst och socker som den stora boven i dramat. Vilket knappast kan komma som någon överraskning för någon.

Det som däremot ofta kan vara just detta är det faktum att vi idag får i oss mer socker än tidigare – och utan att veta om det. Mat och dryck idag innehåller ofta mer socker och andra sötningsmedel än förr. Det du tror är nyttigt kan i själva verket vara skadligt för dina tänder. Var alltid noga med att läsa innehållsförteckningen och försök att laga mat från grunden – där du själv kan kontrollera vilka ingredienser som finns. Undvik läsk och energidrycker är ett annat råd. Du ska även försöka att dricka mer vatten.

Ett annat tips gäller inte vad du äter – det handlar om hur du äter. Många drabbas av karies som en följd av oregelbundet ätande där man småäter hela dagarna. Genom detta så får aldrig tänderna den vila de behöver och blir därigenom mer mottagliga för angrepp. Försök att se över dina vanor gällande detta.

Rätt skötsel är väsentligt

Slutligen så handlar det om skötsel. Borsta dina tänder – två gånger om dagen, minst – med en mjuk tandborste och med en tandkräm innehållande fluor. Använd tandtråd efter en måltid. Du kan även addera exempelvis fluortabletter för att ytterligare stärka försvaret till dina tänder.

Tuggummi – sockerfritt, givetvis – kan också vara bra. Detta då det ökar på salivproduktionen. Saliv skyddar nämligen mot karies. Och: se till att årligen besöka en tandläkare / tandhygienist (https://solnadental.se/behandlingar/tandhygienist/)för en mer noggrann kontroll av dina tänder. Det tjänar du på i längden.