15 februari, 2021

Missfärgade tänder – orsaker och åtgärder

Missfärgade tänder är något som många lider av och det finns ofta en korrelation mellan missfärgningarna och det egna levernet.

Missfärgningar kommer nämligen till stor del av det du äter eller dricker. Kaffe, te, vin och läsk är exempel på några av de drycker som kan missfärga tänder. Även den egna genetiken kan fungera som förklaring: vissa av oss föds helt enkelt med tänder som är missfärgade. Snus och tobak är också tydliga faktorer och orsaker till varför många har missfärgningar. Åldern kan ha viss betydelse också. Ju äldre man blir, desto tunnare blir emaljen. Det gör att den gulare nyansen på tandbenet framträder på ett tydligare sätt.

Vilka åtgärder kan man ta för att bli av med missfärgade tänder?

Att bli av med missfärgade tänder utan professionell hjälp är inte helt enkelt. Det går att prova med speciella tandkrämer och se om det ger någon effekt. Bland annat så finns det speciella tandkrämer som tagits fram för rökare och snusare och som utlovar ett resultat där tänderna blir vitare.

Ett annat tips är mer naturligt och mer av en inbromsande karaktär där du helt enkelt drar ner på de saker som gör dina tänder gula. Sluta snusa, sluta dricka kaffe, sluta röka och välj något annat vin än det röda. Vilket är lättare att göra i teorin än att omsätta till praktiska handlingar.

Professionell hjälp för att åtgärda missfärgade tänder finns. Primärt så handlar det om två stycken alternativ: en tandblekning eller att fästa skalfasader på de tänder som missfärgats. Vi ska gå igenom lite kring dessa alternativ här nedan.

Fördelar med skalfasader och tandblekningar

Tandblekning är det vanligaste sättet att bli av med missfärgningar på tänderna. Det kan antingen ske hos en tandläkare eller i det egna hemmet. Båda metoderna är gångbara, men vi ska emellertid peka på att en tandblekning i det egna hemmet bör föregås av en tandläkarundersökning innan. Varför? Jo, för att tänderna kan ta skada om man använder den gel som bleker tänderna om det exempelvis finns ett pågående kariesangrepp.

En annan viktig aspekt gällande den initiala undersökningen är att tandblekningen blir effektivare om den sker. Skenorna anpassas efter patientens bett och det leder till att blekningen blir jämn och fin. Köper man ett kit på internet så kan resultatet bli lite hur som helst. Genom att köpa kittet hos en tandläkare får man även en möjlighet att ringa