16 maj, 2021

Vad är Zirkonia och hur fungerar det?

Zirkonia, eller zirkoniumdioxid, är en keram som framställt genom oxidering av det metalliska grundämnet zirkonium. Zirkonia är ett metallfritt alternativ till titan (vars kemiska sammansättning det i stor utsträckning delar) i tandimplantat och går även att använda till tandkronor.

Zirkonia – metallfria tandimplantat

Allt fler tandmottagningar erbjuder metallfria tandimplantat, vanligen av keramer (organiska icke-metalliska material). Av dessa har zirkonia på senare år blivit allt vanligare, och har i undersökningar visat sig ha minst lika goda egenskaper som titan i implantat. Precis som titan är zirkonia mycket biokompatibelt och har förmågan att effektivt växa fast i mänsklig vävnad, alltså i käkbenet vid implantat.

Keramiska alternativ till titan har blivit mer och mer efterfrågade på senare år, framför allt av människor som av en eller annan anledning känner obehag inför att ha metall i munnen. Även om det inte finns några studier som visar på att implantat av titan på något sätt skulle kunna vara skadligt för kroppen så är det bra att det finns alternativ så att alla som behöver tandimplantat ska kunna få det. Det kan även finnas medicinska skäl till att välja ett keramiskt material som zirkonia istället för titan, som nickelallergi till exempel.

Zirkonia har en extremt hög hållfasthet och motståndskraft mot sprickbildningar. Det gör materialet utmärkt att använda i implantat och garanterar att ditt tandimplantat håller livet ut. Zirkonia passar även utmärkt i tandkronor, vilket ger en mycket hållbar och estetisk tandprotes som passar de flesta.

Noggrann rengöring av Zirkonia ett måste

Dock är det vid zirkoniaimplantat som vid alla tandimplantat alltid nödvändigt att själv hålla rent runt ett zirkoniaimplantat för att det ska sitta fast. Det kan vara svårare att göra rent runt ett implantat, man kan till exempel behöva använda mellanrumsborstar och tandtråd i större utsträckning än man tidigare gjort.

Kommer det in bakterier runt implantatet så kan de till slut ta sig ner till käkbenet där implantatet är fäst och börja luckra upp det. Har det gått så långt kommer implantatet att lossna, och då spelar det ingen roll hur hållfast implantatet är. Därför är det inte ovanligt att en tandläkare ställer frågor kring tandhygien och livsvanor (som till exempel rökning) innan han eller hon rekommenderar tandimplantat.

Är du intresserad av tandimplantat av zirkonia?

Är du i behov av ersättning för en eller flera tänder, känner obehag inför att ha metall i munnen? Då kan tandimplantat av zirkonia vara något för dig. De fungerar lika bra som implantat av titan, sätts fast i käkbenet på samma sätt och läkningsprocessen tar ungefär lika lång tid. Även för dig som är nickelallergisk kan implantat av zirkonia vara det bästa alternativet när du vill ersätta tänder med tandimplantat.