29 maj, 2021

Vad gör man om man får akut tandvärk när man är utomlands?

Var du än befinner dig i världen så kan du få tandvård om du själv står för kostnaden för dina undersökningar och behandlingar.

Om du är någonstans i Europa så får du i många fall ta del av landets socialförsäkringssystem för att minska dina tandvårdskostnader. Detta gäller särskilt akuta fall där det inte går att vänta tills du kommer hem.

Kostnaden på tandvård utomlands beror på hur lång vistelsen är

Hur stora dina tandvårdskostnader blir utomlands beror mycket på om du är där tillfälligt eller bor du under en längre period. Om du arbetar, är pensionär eller studerar påverkar också om du tillhör det svenska socialförsäkringssystemet eller det i landet du befinner dig i när du får dina tandproblem.

Medlemsnationerna i EU har kommit överens om ett EU-kort som tillfaller alla som ingår i sitt eget lands socialförsäkringssystem. Detta kort gör att du kan få tandvård till samma pris som hemma i Sverige i Alla länder inom EU samt Island, Liechtenstein och Schweiz. Detta kort kan du beställa från F-kassan, gärna i god tid före din avresa. Om du inte har ditt EU-kort kan du visa upp ett provisoriskt intyg istället. Saknar du både EU-kort och intyg så får du betala hela kostnaden, men söka ersättning från försäkringskassan mot ett intyg.

Studenter har rätt till tandvård inom EU

Om du studerar i något EU-land har du rätt till akut tandvård på samma villkor som landets invånare, men du måste ha EU-kortet med dig.

I Norden behövs inte EU-kortet om du är i behov av tandvård, här räcker det med pass, ID-kort och bostadsadress.

I resten av världen får du betala ordinarie pris för tandvården. Tänk på att ha en reseförsäkring som täcker tandvård när du är ute och reser. Därför är det bra om du kollar upp vilka villkor som gäller i din hemförsäkring. Och komplettera gärna med en reseförsäkring. Jämför olika bolag och kolla vad som gäller för tandvård – och kolla alltid även det finstilta.

Planerad tandvård ersätts i EU

Även för planerad tandvård kan du få ersättning om det handlar om EU samt Island, Norge och Liechtenstein. Den ersättningen motsvarar den du skulle ha fått för samma ingrepp hemma i Sverige. Detta gäller dock inte estetisk tandvård.

Tänk på att tandvården varierar i kvalitet beroende på var du befinner dig. På många populära resmål finns det engelskspråkiga tandläkare, en stor fördel om du vill undvika språkförbistring.