14 juni, 2021

Godis som är bra tänderna – finns det?

Det finns vissa typer av godis som är bättre för tänderna än andra. Idag kan man exempelvis se att det går att välja sockerfria godisar.

Finns det godis som är bra för tänderna?

Givet är då att de flesta tänker sig att dessa alternativ är bättre för tänderna. Sant är emellertid att de är lite bättre, men långt ifrån bra. Dessa godisar innehåller inte socker, men däremot så finns andra typer av sötningsmedel i och dessa påverkar också tänderna negativt.

Väljer du bort det traditionella godiset med socker så är det inte primärt dina tänder du skyddar. Det handlar snarare om att du inte får i dig lika många kalorier och att du därigenom kan tappa några kilon på köpet. Där finns definitivt en fälla och den bör man se upp med. Du kan inte äta sockerfritt godis på daglig basis och tro att detta inte kommer att påverka dina tänder negativt.

Pendeln svänger i Sverige

Personer uppväxta på 70, 80- och 90-talet har blivit indoktrinerade i att allt godis och all läsk är dåligt. Punkt slut. Man ska helt enkelt undvika godis om man vill slippa få hål i tänderna. Det är den utgångspunkten många har gällande godis och andra sötsaker, men den står också i bjärt kontrast med det faktum att vi vill unna oss olika saker. Godis är, helt enkelt, gott. Det tycker de flesta.

Av den anledningen så har man kunnat se att pendeln börjat svänga i Sverige. Tandtroll är inte längre det stora hotet som direkt uppenbarar sig så fort godis och läsk nämns. Nej, nu är det mer okej att äta sötsaker – men där man istället ska göra det på rätt sätt.

Ser man till detta så är det exempelvis att rekommendera en snabbare process. Det är bättre för dina tänder att äta godis snabbt än långsamt. Hellre tjugo godisar på tio minuter än tio godisar på tjugo minuter. Då det gäller läsk så är ett råd att man dricker sådan med ett sugrör. Det ger mindre kontakt med tänderna än om man dricker ur ett glas, en burk eller en flaska.

Ät choklad och undvik sugisar

Vad för typ av godis man äter spelar också en stor roll. På samma sätt som med läsk så bör den långvariga, direkta kontakten undvikas. Därför är exempelvis sug-godisar och väldigt sega godisar av en sådan kaliber att de ska undvikas. Detsamma gäller för sura godisar vars låga PH-värde kan fräta på tändernas emalj – utöver att de ökar risken för kariesangrepp.

Det godis som man däremot kan äta lite mer av är choklad och då gärna sådan vars kakaohalt ligger över 70 %. Fettet som finns i sådan choklad smörjer tänderna. Det gör att bakterier inte fastnar lika lätt. Utöver detta så kan man även se att mörk choklad bidrar till bättre resistens mot bakterier i munnen – detta genom sina a