30 oktober, 2021

Guldtand – vanliga frågor och fakta

Att slå ut en framtand innebär att man måste ersätta denna med ett substitut. Idag finns det betydligt fler alternativ än tidigare. En utslagen framtand behöver inte innebära att man påverkas sett till utseendet. Både exempelvis tandproteser och tandimplantat går att tillverka med de ordinarie tänderna som måttstock och det gör att ingen heller behöver märka att man saknar en riktig tand. Förr var lösningen en guldtand. Faktum är att fler och fler idag söker sig tillbaka till den lösningen. Vad finns att tänka på gällande detta? Vi tänkte gå igenom lite kring en guldtand – vanliga frågor och fakta, helt enkelt.

Varför väljer folk guldtand?

Två svar: det första handlar om att det förr inte fanns så många alternativ. De plaster som fanns tillgängliga höll inte måttet och amalgam i den främre tandraden skulle vara väldigt fult. En guldtand då var, helt enkelt, det bästa funktionella såväl som estetiska alternativet. Det andra svaret – som ligger mer i vår samtid – handlar om personlighet. Genom att välja en guldtand så skiljer du dig från mängden och folk lägger märke till dig. Vem associerar inte till en guldtand när man hör namnet Niklas Strömstedt?

Är det äkta guld i en guldtand?

Ja, det är det – i vissa. Här måste man göra skillnad på guldtänder och guldtänder. Vissa av de nya tänderna som nått marknaden – och som kallas grillz – innehåller sällan något guld. Dessutom är de av kalibern att de fästs ovanpå de ordinarie tänderna. Ser man till de vanliga guldtänderna så är det äkta guld i dessa. Värdefulla? Ja, det beror helt på vilken karat man har. Det finns allt mellan 10 till 24 karat att välja bland. Exempelvis Mike Tyson – den gamle boxaren – har 24 karat i sina guldtänder.

Fungerar verkligen en guldtand?

En lagning med guld kan hålla i närmare 30 år. Guld är en metall som är resistent mot syra och det är en stor fördel. Det finns billigare alternativ, men att välja en guldtand är definitivt inget dåligt alternativ sett till funktionen. De håller över tid och de medför inga risker i övrigt.

Varför har inte fler guldtänder?

I Sverige var, som sagt, en guldtand den bästa lösningen i samband med att man förlorade en framtand. Då alternativen blev bättre och då man slapp visa upp en tand i ett annat material så valde många det istället. Inte alla är bekväma med att ha en glimrande tand av guld i munnen. Men, i andra länder finns en status i att ha råd att ha guldtänder i munnen. I synnerhet gäller detta i Ryssland, Balkanländerna oc