30 oktober, 2021

Hjälpmedel mot dålig andedräkt

Dålig andedräkt går att behandla

Dålig andedräkt är något som de flesta av oss råkar ut för då och då, efter att ha ätit kryddstark mat, stora mängder vitlök, starka ostar eller efter att ha druckit alkohol. Inte sällan är vi själva omedvetna om problemet och det krävs att någon i vår omgivning försynt påpekar problemet för att vi ska reagera på det. Denna typ av dålig andedräkt är dock tillfällig och går för det mesta över efter tandborstning. Det finns dock en annan typ av dålig andedräkt, kronisk halitos, som är betydligt svårare att bli av med.

”Halitos orsakas i grunden av dålig munhygien, den dåliga lukten beror på svavelföreningar som bildas när bakterier bryter ner matrester och döda celler i munhålan”

Kronisk halitos är inget ovanligt tillstånd, ungefär en halv miljon svenskar lider av halitos i någon utsträckning. Halitos orsakas i grunden av dålig munhygien. Den dåliga lukten beror på svavelföreningar som bildas när bakterier bryter ner matrester och döda celler i munhålan. Detta kan undvikas genom att till exempel använda tungskrapa, att borsta regelbundet och att använda tandtråd eller mellanrumsborstar mellan tänderna.

Att tugga tuggummi med xylitol efter en måltid är bra eftersom det ökar produktionen av saliv, som har en viktig funktion i munnen eftersom den hjälper till att fröa bort bakterier. Det finns också speciella tuggummin mot dålig andedräkt, som SB12, som innehåller zink och klorhexidin och som är effektiva för att neutralisera svavelföreningar.

Hur vet man om man har halitos?

Det kan vara svårt för den som lider av halitos att upptäcka det själv, om ingen uppmärksammar en på det. Märker du tecken på att människor undviker att stå nära dig när du pratar eller vänder bort ansiktet kan du nog anta att du lider av dålig andedräkt. Detta är för många ett känsligt ämne och många undviker att påpeka det av rädsla för att såra. Dock är det ju alltid bättre att bli uppmärksammad på problemet så att man kan göra något åt det än att gå runt och lukta illa utan att veta om det.

Man känner inte själv om man har halitos, däremot finns det ett knep du kan göra för att utröna om du luktar illa ur munnen, och det är att slicka på baksidan av handen och sedan låta saliven torka. Om du sedan luktar på handen kan du känna om saliven luktar illa eller om den verkar normal. Känner du ingen speciell doft har du antagligen inte dålig andedräkt.

Andra anledningar till dålig andedräkt

Dålig andedräkt beror inte alltid på kronisk halitos, men den härrör ofta från munnen. 90% av all dålig andedräkt uppstår i munnen och på grund av svavelföreningar