30 november, 2021

Sätta krona på sprucken tand

Krona på sprucken tand – så går det till

Ibland har tanden blivit så trasig att den inte gå att laga med fyllning längre. Då kan sätta på en krona på tanden. En krona ser ut precis som en tand fast är gjord av porslin, guld eller metall. Vi förklara hur processen går till.

Få en krona hos tandläkaren

Det första steget mot att laga din trasiga tand är en grundlig tandläkarundersökning (https://solnadental.se/behandlingar/undersokning/) där man röntgar dina tänder och utreder din tandhälsa. Sedan kommer antagligen tandläkaren rekommendera dig en typ av behandling som då, i vårt fiktiva fall, är att göra tandkronor. Om det finns andra problem eller infektioner måste de åtgärdas först innan man sätter in en tandkrona.

När man sätter på kronan så slipar man ner den riktiga tanden först och fäster sedan kronan där på. Ibland är tanden så skadad att man måste ta bort den helt. Då sätter man kronan på ett metall- eller porslinsfäste. För att få det att bli riktigt bra kan man behöva besöka tandläkaren flera gånger. Mellan gångerna har man en plastkrona som skydd. Det är viktigt att kronan passar och inte är för hög eller skaver. Man ser till att färgen på kronan har samma färg som dina övriga tänder så det inte ser onaturligt ut. En bra krona håller i 10-15 år, sedan måste den bytas ut.

Fasader, bryggor och avtagbara proteser

Det finns flera olika sätt att ersätta hela eller delar av tänder beroende på hur omfattande skadorna är på tänderna. Om bara framsidan är skadad, missfärgad eller man vill göra ett estetiskt lyft så kan man göra skalfasader (https://solnadental.se/behandlingar/skalfasader/) på tänderna. Då sätter man ett tunt porslinslaminat på tänderna som gör att man får vita och raka tänder.

Bryggor (https://solnadental.se/behandlingar/kronor-och-broar/) är bra om det är flera tänder som är skadade. Då gör man som man gör när man skall fästa en krona, man slipar ner tanden och sätter kronan uppepå, skillnaden är att tanden brevid inte sitter på en tand utan är fri, den är istället då förankrad i tanden bredvid.

Ytterligare ett sätt att ersätta skadade eller försvunna tänder är att göra tandproteser som sitter