8 januari, 2022

Början till hål i tänderna – så märker du skillnad

Hur skall man veta veta varför man har ont i tanden eller tänderna? Vi har gjort en lista med saker som du kan kolla själv och när det är dags att gå till tandläkaren!

Hur känns det?

Tidiga små hål känns inte men om din karies går djupare kan du få isningar och ilningar i tanden. Går det över till tandvärk så kan skadan gått ner så pass djupt att tandnerven blivit inflammerad. Men det är inte bara hål som gör att du kan få ont och känna obehag. Det kan även komma av skador som uppstått i samband med tandborstning eller tandgnissling, blottade tandhalsar, sprickor i tänderna eller frätskador.

Hur ser det ut?

Ett litet hål kan vara svårt att se med blotta ögat, se till att ha bra belysning och en förstoringsspegel. Begynnelsen till ett hål kan se ut som en skugga, en vit fläck eller en vit strimma på tanden med en mörkt märke på roten.

När ska man gå till tandläkaren?

Så fort som du känner obehag skall du boka en tandläkartid. Även om du inte kan se ett hål så kan det finnas där. Ibland kan det vara lite väntetid och då ta ett tag innan du får komma till tandläkaren, det är därför dumt att vänta på att det skall bli värre. Om du har mycket ont kan du söka dig till en akut tandläkare.

Tandläkaren kommer att undersöka dig noggrant och ta röntgenplåtar av dina tänder där hen ser exakt hur tillståndet på dina tänder är. Om du inte har ett hål utan någon annan typ av skada så kan tandläkaren hjälpa dig hitta en lösning för att minimera ditt obehag. Ibland kan man behandla själv genom noggrann tandvårdsrutiner och fluorskölj.

Behandling av hål i tänderna

Tandläkare behandlar hålet lite olika beroende på hur stort det är men måste i vilket fall som helst ta bort den skadade delen av tanden. Det gör oftast med en borr men ibland kan tandläkaren också använda ett medel som löser upp den skadade delen av tanden så den går att skrapa bort. Ifall skadan på tanden är mycket stor så kan det vara ide att ta bort hela tanden och istället sätta dit en tandprotes.

När tandläkaren tagit bort den skadade delen av tanden så lagar hen den med porslin, guld eller en plastkomposit. Tyvärr är det vanligt att få problem med sina lagade tänder så det är viktigt att sköta sin munhygien och ta hand om sina tänder noggrant.