15 april, 2022

Kan man få tandvård på akuttmottagningen på sjukhuset?

I de allra flesta fallen är det ingen ide att gå till en vanlig akutmottagning på ett sjukhus för att få hjälp med dina tandproblem. De kommer med högsta sannolikhet att skicka dig till en tandläkare.

Tandläkare är experter på tand- och munhälsa och kan hjälpa dig med det mesta som rör det området. De kan till exempel skriva ut penicillin ifall du har en infektion eller hjälpa dig om du slagit ut en tand.

Om du har trillat med din cykel och har ont i axeln och kanske fått tandskador får du själv prioritera vad du skall ta hand om först. Oberoende vart du går kan du självklart få hjälp med smärtstillande och liknande “första hjälpen”- åtgärder.

När ska man söka akut tandvård?

Om man upplever sina tandproblem som akuta så skall man söka akut tandvård https://solnadental.se/behandlingar/akuttider/. Självklart skall man söka om man brutit av eller tappat en tand, om kronor, plomber, fyllningar eller liknande gått sönder och ramlat ut. Man kan även söka för sådant som kanske inte direkt syns men som känns. Exempelvis skall man söka akut tandvård om man har väldigt ont eller upplever extrema ilningar.

För att undvika problem med sina tänder är det viktigt att man går till tandläkaren och tandhygienisten kontinuerligt för att undersöka sina tänder. Varje till vartannat år brukar de flesta människor som inte har större problem med sina tänder gå till tandläkaren.

Statliga bidrag till tandvård

Tandvård är i regel dyrare än vanlig vård då det inte är subventionerat på samma sätt, därför kan det vara lockande att gå till ett sjukhus istället för att gå till en tandläkare. Det finns statliga bidrag för tandvård som du kan använda vilket gör att det inte blir lika dyrt och har du problem med tänderna skall du i första hand gå till just en tandläkare. Bidragen dras av automatiskt på den totala kostnaden som blir hos tandläkaren.

De olika tandvårdsstöden för vuxna

Från det att