9. augusti, 2022

Använd tandkräm som fläckborttagning

Tandkräm är extremt viktigt för våra tänder. Sedan man i början av 60-talet började tillverka tandkräm med fluorid – fluor, i folkmun – så har den svenska munhälsan kraftig förbättrats. Man kan ha svårt att föreställa sig detta idag, men faktum är att 23 % av alla svenskar – år 1960 – saknade en- eller flera tänder och att de flesta också gick omkring med hål i sina tänder. Idag så har en tolvåring i genomsnitt en enda tand som angripits av karies. Motsvarande siffra år 1985 var tre tänder. Det går framåt och tandkrämen anses av många vara den avgörande faktorn till förbättringen.

Tandkräm som rengöring

Men, det är inte det enda som är bra med tandkräm. Faktum är att man kan använda tandkräm även i andra sammanhang och att det – precis som med ättika – gärna får finnas en liten tub även i städskåpet och i tvättstugan. Tandkräm kan nämligen användas som en effektiv fläckborttagare och då mot nästan allt utom gräsfläckar.

Spill av choklad i soffan? Inga problem. Ett barn som ritat på tapeten? Fram med tandkrämen! En ful fläck på köksbordet? Testa tandkräm. Kort sagt: du kan, genom att applicera tandkräm och låta denna dra, få bort många av de vardagliga fläckarna som kommer att synas i ditt hem. Tandkräm innehåller nämligen, utöver fluor, även slip- och polermedel som finns där för att få bort missfärgningar på tandens emalj. Men, den ringa mängden av detta fungerar även i andra sammanhang. Se bara till att torka bort tandkrämen med en fuktig trasa efteråt.

Använd tandkräm när du rengör badrummet

En liten paradox ska presenteras också. När du städar i ditt badrum och då i synnerhet i tvättstället så är det primärt rester av tandkräm som du gnuggar bort. Vi spottar ut tandkräm då vi borstat tänderna och det gör att en beläggning gärna biter sig fast i porslinet. Här kan du möta eld med eld: genom att använda dig av tandkräm så får du A) effektivt bort beläggningarna och B) en helt ny nivå av glans på porslinet. Testa och du kommer att bli överraskad av effekten!

Ett annat vedertaget område för tandkräm handlar om bilen och om att polera upp vissa delar på en sådan. Här handlar det primärt om bilens lyktor där tandkräm effektivt tar bort all ingrodd smuts, alla insekter och ger en helt ny glans till denna viktiga del av bilen. Genom detta så kan du också erbjuda lite säkrare vägar då din bil syns bättre i mörker. Vem kunde tro att tandkräm skulle kunna bidra till en ökad trafiksäkerhet?