31. juli, 2023

Gör din egen munskölj

Gör din egen munskölj

Är du trött på de kommersiella munsköljens artificiella smak? Eller tycker du inte att de fungerar för dig? Varför inte prova ett naturligt munvatten istället!

Att använda en egentillverkad munskölj efter tandborstningen är ett utmärkt sätt att hindra bakteriell tillväxt på tungan. Dessutom får du en fräsch andedräkt av naturliga sköljmedel.

Det finns en rad olika varianter av munskölj i butiker och på apoteket, men ett eget munskölj fungerar lika bra med sina naturliga ingredienser,

Många anledningar till dålig andedräkt

Dåligt andedräkt är ett problem som kan vara ett tecken på flera olika saker inom munhälsa: infektion, tand- eller tandköttssjukdom eller problem med matsmältningen

Dålig andedräkt kan också spåras till tungan, en viktig del av munnen och som är första steget i matsmältningsprocessen. Tungan kan också vara en samlingsplats där bakterier samlas.

Recept på naturliga munskölj

Bikarbonat – mycket effektivt för din munhygien

Bikarbonat desinficerar munnen och neutraliserar dessutom dålig lukt.
Blanda 2 dl vatten, 1 tesked bikarbonat och 3 droppar eterisk myntaolja i en flaska. Skaka ordentligt så att det blandas. Skölj munnen med vätskan en stund innan du spottar ut den. Upprepa detta minst en gång om dagen och din mun kommer garanterat att kännas fräschare.

Äppelcidervinäger – bekämpar mikroorganismer

Äppelcidervinäger har en desinficerande verkan helt naturligt och kan bekämpa många olika mikroorganismer. Munnen rengörs och lukter som orsakar dålig andedräkt tas bort.

Det är jätteenkelt att göra denna munskölj. Blanda 2 dl vatten och två matskedar äppelcidervinäger i en vattenflaska. Skölj munnen med blandningen när du har borstat tänderna. Vips – din mun känns fräschare.

Kryddnejlika och persilja – en effektiv infusion

En infusion av persilja och kryddnejlika är effektivt när det handlar om att neutralisera bakterier och dålig andedräkt i munhålan.

Koka 1 kvist persilja och 3 hela kryddnejlikor i 1 dl vatten. Låt vätskan svalna, sila den och använd den sedan som munskölj. Din mun kommer att kännas fräschare och mer hygienisk direkt och upprepar du sköljt så kommer det att hålla i sig.

Mynta – fräschar upp din mun

Mynta har antibakteriella och desinficerande ämnen som hjälper till att begränsa och bromsa bakterietillväxten i munnen. Dessutom har myntan en härligt fräsch doft som fräschar upp munnen och ger dig en bättre andedräkt.
Koka 5 myntablad lätt i i dl vatten, svalna och använd vätskan som skölj efter tandborstningen. Din munhåla blir fräschare – lätt som en plätt!