11. januari, 2024

Energidrycker är skadliga för dina tänder

Populära energidrycker utgör en fara för tandhälsan

Energidrycker har det senaste decenniet blivit allt populärare, och för framför allt tonåringar har bruket av energidryck kommit att bli en vana som det känns svårt att klara sig utan. I många fall kan det faktiskt karaktäriseras som ett beroende, om inte annat så på det sociala planet. Att dricka energidryck är ett sätt att umgås, något att göra tillsammans och att samtala kring. Det kan helt klart jämföras med vuxenvärldens vurm för kaffe, som ju både är en sorts, verkligt eller inbillat, fysiskt beroende och samtidigt ett socialt kitt.

”När du dricker något med lågt pH-värde, som en energidryck, inleds en syraattack på tänderna som fräter på emaljen. Den som dricker mycket energidryck riskerar i längden att få frätskador på tänderna”

Alla vet att läsk innehåller socker, och att socker är dåligt för tänderna och leder till hål. Betydligt färre, och det gäller både ungdomar och vuxna, känner till riskerna med att inta drycker med lågt pH-värde, som juicer och energidrycker. När du dricker något med lågt pH-värde, som en energidryck, inleds en syraattack på tänderna som fräter på emaljen. Om du dricker mycket energidryck riskerar i längden att få frätskador på tänderna, med resultatet att tänderna blir gula, sköra och ändrar form. Du kan också drabbas av svårigheter med att tugga.

Varför är energidryck så populärt?

För många unga är det den goda smaken som är den stora lockelsen med energidryck, även om vissa förklarar sitt stora intag med att de behöver det för att inte somna. Att energidryck ska behöva intas för att man inte plötsligt ska somna när man sitter på tunnelbanan kan tyckas märkligt, men för en del ungdomar är det alltså så det känns. Att vuxenvärlden ställer sig så oförstående till att ungdomar dricker energidryck är säkert också en stor del av lockelsen.

Okunskap om riskerna

När man frågar unga människor som dricker mycket energidryck om de känner till några risker med dryckerna, får man ofta svaret att de känner till att det kan vara dåligt för hjärtat, men att detta inte är tillräckligt för att avstå.

Ganska få verkar känna till det största hälsoproblemet med att inta mycket energidryck, nämligen att det fräter på tänderna. Och det är kanske inte så konstigt. Länge har sockret pekats ut som det stora hotet mot tänderna. Minsta barn vet att socker är dåligt och leder till hål i tänderna. Karies och fluorsköljningar finns i var människas medvetande.

Mindre socker minskar inte syraattackerna

Betydligt färre har koll på olika livsmedels pH-värde och vad det kan ställa till med. Väljer man till exempel en läsk med mindre socker, så löper man så klart mindre risk att få karies, men lågkaloriläsk fräter precis lika mycket på tänderna.

Energidryck är också mindre söt, vilket kan göra att den uppfattas som mindre onyttig. Men emaljen påverkas varje gång man dricker en burk energidryck, och eftersom man ofta gör det i sociala sammanhang drar man också ut på tiden man dricker, vilket bara förvärrar problemen.

Frätskadade tänder blir gula och mjölkiga

När emaljen fräts bort ändrar tänderna utseende. Dentinet, det mjuka tandbenet som skyddar tändernas kärna, är blottat. Dentinet är inte vitt som emaljen, utan gult, vilket är orsaken till att tänder som utsätts för upprepade syraattacker under lång tid blir gula i tonen.

Tandläkare ser det hos barn och ungdomar dagligen, tänder som fått ett lite genomskinligt utseende, med en lite gul och mjölkig ton. Dessa tänder är mjukare och skörare, och ofta ilar det i tänderna hos dessa ungdomar. Problemen förekommer hos så många som en tredjedel av alla killar i tonåren.

Förklara riskerna med att dricka för mycket energidryck

Som förälder till en ung person som dricker mycket energidryck gäller det att ta reda på så mycket man kan om vad dessa drycker kan ha för konsekvenser på tänderna, och på ett lugnt och sakligt sätt förklara riskerna. Vill man dricka energidryck är det alltid bättre att göra det i samband med en måltid, och helst genom ett sugrör. Det är också bra att begränsa intaget till högst ett par dagar i veckan.